Ταξιδιωτικός Οδηγός: Πως να οργανώσεις το επόμενο ταξίδι σου

Η οργάνωση του επόμενου ταξιδιού σου δεν θα 'πρεπε να είναι μια κουραστική διαδικασία. Ο ταξιδιωτικός οδηγός μας θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς γρηγορότερα και ευκολότερα, ενώ θα σου παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το επόμενο ταξίδι σου.
Ταξιδιωτικός Οδηγός: Πως να οργανώσεις το επόμενο ταξίδι σου
© JESHOOTS στο Unsplash.

Η σωστή οργάνωση ενός ταξιδιού δεν θα έπρεπε να είναι κουραστική και περίπλοκη. Είτε σχεδιάζεις για μερικές ημέρες χαλάρωσης, είτε σκοπεύεις να εξερευνήσεις συγκεκριμένες περιοχές εντός ή εκτός Ελλάδας, ένας ταξιδιωτικός οδηγός είναι απαραίτητος προτού ξεκινήσεις να οργανώνεις το επόμενο ταξίδι σου.

Μέσα από αυτό τον ταξιδιωτικό οδηγό θα προσπαθήσω να σε καθοδηγήσω με απλά και βασικά βήματα για να προγραμματίσεις καλύτερα, γρηγορότερα και πιο εύκολα από ποτέ άλλοτε το επόμενο ταξίδι σου. Ορισμένες από τις συμβουλές και τις εφαρμογές που θα δούμε στη συνέχεια έχουν βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους να οργανώνουν καλύτερα τα ταξίδια τους.

1. Καθόρισε τους ταξιδιωτικούς σου στόχους

Ρούχα
© Spencer Selover

Προτού ξεκινήσεις να πακετάρεις για την επόμενη περιπέτεια σου, είναι σημαντικό να καθορίσεις πρώτα όλα όσα θέλεις να κάνεις στο ερχόμενο ταξίδι σου. Πρόσεξε όμως, καθώς δεν λέω “ότι θα ήθελες να κάνεις“, αλλά “ότι θα κάνεις“, έτσι ώστε να αποφύγεις να πάρεις μαζί σου περισσότερα απ’ όσα χρειάζεσαι.

Θέλεις περιπετειώδεις διακοπές οι οποίες θα περιλαμβάνουν αναβάσεις, αρκετό περπάτημα, ποδηλασία ή θα βρίσκεσαι συνεχώς στην φύση; Μήπως θα ήθελες να ασχοληθείς παράλληλα και με κάποιο extreme άθλημα για το οποίο χρειάζεσαι κάποιον ειδικό εξοπλισμό; Ή μήπως πηγαίνεις για μερικές ημέρες χαλάρωσης; Ανάλογα με τους ταξιδιωτικούς σου στόχους θα έχεις και την σιγουριά για όλα όσα θα πρέπει να οργανώσεις για το ταξίδι σου.

Αν η διανομή σου περιλαμβάνεται από αρκετή άνεση, όπως σε ξενοδοχεία ή Airbnb ακίνητα, τότε μπορείς να πάρεις περισσότερα πράγματα μαζί σου, καθώς θα μπορείς να τα αφήνεις όλα στο δωμάτιο και να παίρνεις μαζί σου μόνο όσα χρειάζεσαι. Αν ετοιμάζεσαι να εξερευνήσεις περιοχές και μέρη, θα υπάρχει αρκετό περπάτημα και διαφορετικές διαμονές, τότε προτείνεται να πάρεις μαζί σου μόνο τα απαραίτητα.

Μην ξεχνάς επίσης και τα αεροπορικά εισιτήρια, τα οποία μπορεί να κοστίσουν περισσότερα χρήματα ανάλογα με το βάρος και τις βαλίτσες που θα πάρεις μαζί σου.

Τέλος, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη και σημαντικούς παράγοντες όπως την εποχή του χρόνου, το κλίμα της τοποθεσίας που θα επισκεφτείς, τις διαθέσιμες δραστηριότητες, τις κοντινές τοποθεσίες και οτιδήποτε άλλο θεωρείς πως θα έπρεπε να υπάρχει στην λίστα σου με τα πιθανά μέρη ή τα πράγματα που θα κάνεις.

2. Όρισε έναν προϋπολογισμό και εξοικονόμησε χρήματα

αποταμίευση

Τα ταξίδια μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα ακριβά, αλλά με προσεκτική οικονομία και σωστή οργάνωση θα μπορείς όχι μόνο να ζήσεις ένα φανταστικό ταξίδι, αλλά και να μην ξοδέψεις το ίδιο ποσό χρημάτων που θα ξόδευες σε μια άλλη περίπτωση.

Για αρχή, θα χρειαστεί να καθορίσεις έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό για το επόμενο ταξίδι σου, συμπεριλαμβανομένων όλα τα έξοδα μεταφορών, διαμονής, γευμάτων, δραστηριοτήτων και τυχόν απροσδόκητων εξόδων. Προσπάθησε να συμπεριλάβεις όλα τα έξοδα και μην αφήσεις τίποτα απ’ έξω, ακόμα κι αν δεν είσαι εκατό τοις εκατό σίγουρος/η γι ‘αυτό.

Για να εξοικονομήσεις ακόμα περισσότερα χρήματα, μπορείς να αξιοποιήσεις την χρήση εκατοντάδων διαθέσιμων ταξιδιωτικών εφαρμογών που υπάρχουν στο Google Play Store και στο Apple App Store. Κάποιες εφαρμογές σου παρέχουν εκπτωτικά κουπόνια ή πόντους που μειώνουν την συνολική αξία για τη διαμονή ή το ταξίδι σου. Άλλες εφαρμογές εστιάζουν στο να παρέχουν οτιδήποτε πιο οικονομικό εντοπίζουν στο διαδίκτυο, ενώ άλλες παρέχουν χαμηλές τιμές χάρη στις αποκλειστικές συνεργασίες τους με τρίτες εταιρείες και οικοδεσπότες.

Δεν έχεις χρήματα για το επόμενο ταξίδι σου;

Η επιλογή της σεζόν είναι επίσης σημαντική. Ανάλογα με το μέρος που θέλεις να επισκεφτείς, μπορείς να ταξιδέψεις την σεζόν που είναι εκτός αιχμής και όλα είναι πιο οικονομικά. Κάνοντας τις κρατήσεις για τα εισιτήρια και τη διαμονή αρκετό διάστημα πιο νωρίς μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τον προϋπολογισμό σου.

3. Δημιούργησε ένα ταξιδιωτικό πρόγραμμα

ταξιδιωτικό πρόγραμμα
© That’s Her Business στο Unsplash.

Το ταξιδιωτικό πρόγραμμα λειτουργεί ως ένας οδικός χάρτης για το επόμενο ταξίδι σου. Έχοντας σημειώσει όλα τα μέρη, τις δραστηριότητες, τις οδούς, τις στάσεις για μέσα μαζικής μεταφοράς και οποιαδήποτε άλλη σημαντική πληροφορία για το μέρος που θα επισκεφτείς, διασφαλίζεις πως δεν θα χάσεις χρόνο και ώρα στο ταξίδι σου για όλα τα προηγούμενα.

Μπορείς να δημιουργήσεις ένα καθημερινό πλάνο για κάθε ημέρα που θα είσαι στις διακοπές σου, συμπεριλαμβάνοντας όλους τους προορισμούς, τα αξιοθέατα, την χαλάρωση και τις τυχόν προγραμματισμένες δραστηριότητες που θα θελήσεις να κάνεις. Μπορείς να συμπεριλάβεις επίσης και βασικές πληροφορίες όπως σημαντικές διευθύνσεις, στοιχεία επικοινωνίας, ώρες λειτουργίας, καταστήματα που έχουν υψηλή βαθμολογία για το φαγητό τους και οτιδήποτε άλλο θεωρείς σημαντικό για το ταξίδι σου.

Αν και είναι καλό να έχεις ένα δομημένο σχέδιο για το ταξίδι σου, προσπάθησε να παραμένεις ευέλικτος/η ώστε να έχεις την άνεση να ανταποκριθείς σε οποιαδήποτε απροσδόκητη αλλαγή του προγράμματος σου. Μια εξαιρετική εφαρμογή με την οποία μπορείς να οργανώσεις και να σχεδιάσεις το επόμενο ταξίδι σου είναι το Notion. Η εφαρμογή επιτρέπει και την επεξεργασία ενός αρχείου από πολλαπλούς χρήστες σε πραγματικό χρόνο, ώστε να οργανώνεις τα ταξίδια σου παρέα με φίλους, με την οικογένεια ή το άλλο σου μισό.

Προτού κλείσει το επόμενο ταξίδι του, ο αδερφός μου τείνει να αναζητάει το μέρος και όλα όσα μπορείς να κάνεις σε αυτό, τόσο μέσα από social media εφαρμογές όπως το TikTok και το Instagram, όσο και από το Google Maps. Τραβάει screenshots φωτογραφίες με όλα τα μέρη που θα ήθελε να επισκεφτεί ή του κέντρισαν το ενδιαφέρον, και έτσι κάθε φορά που θέλαμε να επισκεφτούμε κάτι, βλέπαμε τα screenshots και επιλέγαμε το μέρος που μας άρεσε περισσότερο ή βρισκόταν στην κοντινότερη τοποθεσία.

4. Κλείσε τα εισιτήρια και τη διαμονή

Αεροπορικό Εισιτήριο και Διαβατήριο
© Nicole Geri στο Unsplash.

Αφότου έχεις δημιουργήσει ένα πλάνο και ένα ταξιδιωτικό πρόγραμμα, στη συνέχεια θα πρέπει να σκεφτείς τις κρατήσεις για τις μεταφορές και τη διαμονή σου. Όσο πιο νωρίς ολοκληρώσεις όλες τις κρατήσεις, τόσο πιο χαμηλό θα είναι – πιθανότατα – το τελικό κόστος. Είτε αφορά εισιτήρια για αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία, μετρό, καράβια ή τραμ, σιγουρέψου πως έχεις ολοκληρώσει όλες τις κρατήσεις από νωρίς.

Η διαμονή είναι εξίσου σημαντική, καθώς οι περισσότεροι οικοδεσπότες και τα ξενοδοχεία τείνουν να παρέχουν χαμηλότερο κόστος για τις κρατήσεις που γίνονται αρκετό διάστημα πιο πριν. Τα χρήματα που θα εξοικονομήσεις από τις κρατήσεις που θα κάνεις νωρίτερα θα διασφαλίσουν πως θα έχεις ακόμη μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια των διακοπών σου.

Ρίξε μια αναλυτική ματιά από εφαρμογές όπως το Google Maps ή το Bing Maps για να ελέγξεις ποιες είναι οι κατάλληλες τοποθεσίες για να κλείσεις τη διαμονή σου. Προτίμησε οτιδήποτε βρίσκεται σε κοντινότερη απόσταση από τα μέρη που θέλεις να επισκεφτείς και έχει δίπλα του στάσεις για μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να γλιτώνεις από περιττά έξοδα. Αν σκοπεύεις να πας για πεζοπορία ή ποδηλασία, τότε αξίζει να ρίξεις μια ματιά και στους χάρτες του Strava, στις οποίες εκατομμύρια άνθρωποι ανεβάζουν καθημερινά τις διαδρομές τους.

5. Ξεκίνα να πακετάρεις τα πράγματα σου

Ωτοστόπ - Ο εξοπλισμός που θα χρειαστείς

Αν και οι απόψεις για το σωστό “πακετάρισμα” διίστανται από άνθρωπο σε άνθρωπο, νομίζω πως υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας για τον οποίο όλοι συμφωνούν: Το αποτελεσματικό πακετάρισμα είναι η βασική πτυχή της σωστής οργάνωσης ενός ταξιδιού.

Δημιούργησε μια λίστα που περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες, τον αριθμό ημερών και τα μέρη που θα επισκεφτείς, ώστε να μπορείς να καταλάβεις στο περίπου πόσα ρούχα θα χρειαστεί να πάρεις μαζί σου. Αν η διαμονή σου περιλαμβάνει βασικά είδη όπως πετσέτες, σαμπουάν, σαπούνια και άλλα σχετικά, τότε μπορείς να αποφύγεις να πάρεις απ’ το σπίτι.

Βεβαιώσου πως έχεις πάρει τα βασικά μαζί σου, όπως ταυτότητα ή διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης, φάρμακα, ταξιδιωτικά έγγραφα, φορτιστές, κινητά και οτιδήποτε άλλο είναι απαραίτητο για το ταξίδι σου. Εάν πετάς με αεροπλάνο, σιγουρέψου επίσης πως τα πράγματα σου βρίσκονται μέσα στο επιθυμητό βάρος του εισιτηρίου σου και ανάλογα με την πολιτική της κάθε αεροπορικής εταιρείας.

6. Ασφάλισε το σπίτι σου

Πανέμορφο Σπίτι
© Brian Babb στο Unsplash.

Κατά την προετοιμασία του ταξιδιού σου, είναι σημαντικό να φροντίσεις πως έχεις ασφαλίσει το σπίτι σου προτού φύγεις. Βεβαιώσου ότι όλα τα παράθυρα είναι κλειστά, πως δεν λειτουργεί τίποτα στην κουζίνα και δεν υπάρχουν σκουπίδια που μπορεί να αφήσουν δυσάρεστη μυρωδιά μετά από μερικές ημέρες.

Μια εξαιρετική συμβουλή για όσους φοβούνται να αφήσουν για αρκετές ημέρες τα σπίτια τους, είναι να επενδύσουν λίγα χρήματα σε φώτα με χρονοδιακόπτες, οι οποίοι λειτουργούν με χρονόμετρο και δίνουν την αίσθηση πως κάποιος βρίσκεται στο σπίτι. Μπορείς επίσης να ζητήσεις από κάποιο έμπιστο άτομο ή κάποιον γείτονα να παρακολουθεί το σπίτι και να συλλέγει τυχόν αλληλογραφία σου.

7. Αγκάλιασε τον μινιμαλισμό και απέφυγε τον υπερβολικό σχεδιασμό

Minimal Ταξιδιωτικός Εξοπλισμός
© Marissa Grootes στο Unsplash.

Λίγο πολύ, όλοι έχουμε κάνει υπερβολικό σχεδιασμό για ένα ταξίδι μας, το οποίο εν τέλη είτε ήταν καταστροφικό, ήταν γεμάτο άγχος. Όταν οργανώνεις ένα ταξίδι, αγκάλιασε την έννοια του μινιμαλισμού, εστιάζοντας στις ουσιαστικές εμπειρίες.

Συνήθως, όταν προσπαθούμε να χωρέσουμε πάρα πολλές δραστηριότητες και μέρη σε ένα ταξίδι και χάνουμε τον αυθορμητισμό, αντί να αφήσουμε τους εαυτούς μας να εξερευνήσουν τον προορισμό, βιαζόμαστε συνεχώς για να προλάβουμε.

Προσπάθησε να αποφύγεις τον υπερβολικό προγραμματισμό και άφησε χρόνο για χαλάρωση και εξερεύνηση. Όσο κι αν προσπαθείς, στο τέλος το ταξίδι είναι αυτό που θα σου μείνει περισσότερο και όχι μόνο ο τελικός προορισμός. Προσπάθησε να απολαύσεις όλες τις μικρές και απλές στιγμές κάθε ταξιδιού και άσε τον εαυτό σου να βυθιστεί πλήρως στο νέο περιβάλλον.


Discover more from Travel Brothers

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Παναγιώτης Σακαλάκης (Panagiotis Sakalakis) - Travel Brothers
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Με τρέλα για το Cross-Country, Hard-Trail και Super Enduro MTB, ο Παναγιώτης περνάει το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου του πάνω σε βουνά και Bike Parks. Με στόχο να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες και στο εξωτερικό, ακολουθεί τον μικρότερο αδερφό του σε όποιο μέρος θέλει να τον πάει.
Social:

Σχολιάστε