Szimpla Kert: Το απόλυτο Ruin Bar στη Βουδαπέστη

Με τη δική του ιστορία που φτάνει πίσω στις απερίγραπτες στιγμές του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, με μια μοναδική vintage και old-school αισθητική, με θετική ενέργεια και εκατοντάδες διαφορετικά μοναδικά σημεία για να απολαύσεις το φαγητό και το ποτό σου και χιλιάδες τουρίστες να το επισκέπτονται καθημερινά, το Szimpla Kert είναι το απόλυτο ruin bar/pub της Ουγγαρίας.
Szimpla Kerts: Το απόλυτο Ruin Bar στη Βουδαπέστη
Szimpla Kerts, Βουδαπέστη | © Travel Brothers

Το Szimpla Kert είναι ένα από τα γνωστότερα ruin bars παγκοσμίως, το οποίο βρίσκεται στην Εβραϊκή Συνοικία στη Βουδαπέστη, Ουγγαρία. Αν και στην αρχή το μπαρ βρισκόταν σε διαφορετική τοποθεσία, μόλις μερικά στενά από την τωρινή, πλέον βρίσκεται ακριβώς δίπλα απ’ το γνωστό Street Food Karavan.

Τι είναι το Szimpla Kert;

Ιορδάνης Σακαλάκης στο Szimpla Kert Ruin Bar στη Βουδαπέστη
Ο Ιορδάνης Σακαλάκης στο Szimpla Kert Ruin Bar στη Βουδαπέστη.

Από το 2002 μέχρι και σήμερα, το Szimpla Kert προσφέρει στους επισκέπτες του μια μοναδική εμπειρία που λίγα άλλα παρόμοια ruin bars μπορούν να παρέχουν. Αν και στην αρχή σχεδιάστηκε με στόχο να προσφέρει ένα χαλαρό και ήρεμο περιβάλλον στο οποίο οι επισκέπτες του θα μπορούσαν να απολαύσουν το ποτό τους με την ησυχία τους, εξελίχτηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο τουριστικά σημεία της Βουδαπέστης.

Σύμφωνα με αναφορές, αν και το συγκεκριμένο ruin bar μπορεί να χωρέσει έως και 600 άτομα, αναφέρεται πως περισσότερα από 8,000 άτομα το επισκέπτονται καθημερινά, με το 80% αυτών να είναι τουρίστες από άλλες χώρες και περιοχές. Το σημείο στο οποίο τοποθετείται αυτή την στιγμή το Szimpla Kert, έρχεται επίσης με το δικό του μερίδιο ιστορίας, όπου κάποτε ήταν ένα γκέτο των ναζί.

Το συγκεκριμένο γκέτο ήταν ένα ναζιστικό γκέτο που δημιουργήθηκε στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, όπου οι Εβραίοι αναγκάστηκαν να μετεγκατασταθούν με διάταγμα της Κυβέρνησης υπό την ηγεσία του φασιστικού Κόμματος κατά τα τελευταία στάδια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αναφορικά, το γκέτο υπήρχε από τις 29 Νοεμβρίου του 1944 έως τις 17 Ιανουαρίου του 1945.

Πρόκειται για το πρώτο γνωστό pub της Βουδαπέστης, το οποίο διαχειρίζονται πολλαπλοί άνθρωποι και περιλαμβάνει διαφορετικά μπαρ από τα οποία μπορείς να παραγγείλεις τα ποτά σου, να δοκιμάσεις τα φαγητά τους και να κάτσεις σε όποιο χώρο θεωρείς πως σου αρέσει περισσότερο.

Επιπλέον, έχοντας μια ιστορία που οδηγεί στον ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο, για το οποίο έχω διαβάσει αμέτρητα βιβλία και έχω δει μια πληθώρα από ντοκιμαντέρ και ταινίες, ήταν αναμφισβήτητα και χωρίς υπερβολές, η καλύτερη στάση μας σε όλο το ταξίδι.

Το Szimpla Kert με μια πρώτη ματιά

Το Szimpla Kerts Ruin Bar στη Βουδαπέστη, μπαίνοντας από την είσοδο. | © TravelBrothers

Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις για το Szimpla Kert είναι πως περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά μπαρ. Αν και όλα μαζεμένα σε ένα μεγάλο χώρο διακοσμημένο από παλιά vintage αντικείμενα, ζωγραφιές, παλιά αυτοκίνητα, αυτοκόλλητα και γραφίτη σε κάθε σημείο των τοίχων, η ομορφιά αυτού του ruin bar αφαιρεί κάθε ενδοιασμό που μπορεί να έχεις προτού το επισκεφτείς.

Με το που φτάσαμε έξω από το Szimpla Kert, θυμάμαι χαρακτηριστικά τον αδερφό μου να μου λέει, “Βλέπεις την πινακίδα; Δεν φαντάζεσαι πόσοι την έχουν ανεβάσει σε stories και posts”. Δεν είχα ιδέα όμως γιατί, μιας και απ’ έξω το ruin bar δεν έχει πολλά να δηλώσει – ή τουλάχιστον, όχι μέχρι που να άνοιγες την πόρτα. Γιατί μόλις την περάσεις, το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσεις είναι ένας μεγάλος χώρος, με πολλαπλούς διαφορετικούς χώρους και παλιά αντικείμενα σε κάθε σημείο.

Στα δεξιά σου, θα βρεις μια vintage λάμπα με ένα σημείωμα ακριβώς από πάνω που γράφει, “Live your life for your own pleasure and fulfillment” (Ελλ: Ζήστε τη ζωή σας για τη δική σας ευχαρίστηση και ικανοποίηση). Ακριβώς από δίπλα, υπάρχει και ένα ξύλινο πιάνο, καλυμμένο από μια πληθώρα αυτοκόλλητων.

Szimpla Kert Ruin Bar στη Βουδαπέστη

Πηγαίνοντας ευθεία, στα αριστερά και τα δεξιά σου θα βρεις τις γυναικείες και τις ανδρικές τουαλέτες, καθώς και μια σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο.

Συνεχίζοντας, θα δεις την πόρτα που σε οδηγεί στο κεντρικό εξωτερικό σημείο του Szimpla Kert, στο οποίο θα βρεις αρκετά σκαμπό και stands και ένα γωνιακό σημείο με χαμηλές καρέκλες και τραπέζια ώστε να απολαύσεις το ποτό σου. Στο μπαρ που γίνονται οι παραγγελίες, ωστόσο, δεν επιτρέπεται να κάθεται κανείς.

Szimpla Kerts: Το απόλυτο Ruin Bar στη Βουδαπέστη
Szimpla Kert, Βουδαπέστη | © Travel Brothers

Πρόκειται για το σημείο στο οποίο κάθονται όλοι οι καπνιστές, καθώς στα κλειστά σημεία του Szimpla Kert δεν μπορείς να καπνίσεις, ενώ σε αυτό που βλέπεις στην παραπάνω εικόνα, μπορείς. Αλλά ακόμα κι αν δεν είσαι καπνιστής/ρια, η ομορφιά και η διαφορετικότητα αυτού του χώρου αξίζει μια σύντομη επίσκεψη, ή μια “γρήγορη μπύρα”, όπως λέγαμε κι εμείς.

Ο επάνω όροφος του Szimpla Kert

Szimpla Kert

Αν και το “ισόγειο” του ruin bar φαίνεται ήδη εκπληκτικό με μια πρώτη ματιά, ο επάνω όροφος είναι αυτός που το απογειώνει και εκεί που γίνονται τα περισσότερα lives και οι ωραίες εκδηλώσεις. Με το που ανέβεις στον επάνω όροφο, είτε από τα σκαλοπάτια εντός του ruin bar, είτε από τον εξωτερικό χώρο, τα μάτια σου χάνονται.

Υπάρχουν αρκετοί χώροι με τα δικά τους μπαρ στα οποία μπορείς να κάτσεις, καθένας με τις δικές του “πινελιές” που το κάνει μοναδικό. Υπάρχουν διαφορετικά σημεία απ’ τα οποία μπορείς να παραγγείλεις το ποτό σου και διάφορες σκορπισμένες καρέκλες και τραπέζια. Επιπλέον, μπορείς να κοιτάς το ισόγειο καθώς βρίσκεσαι περικυκλωμένος/η από φυτά.

Στο ένα μπαρ ήμασταν αρκετά τυχεροί την πρώτη μέρα να ακούσουμε ορισμένες γνωστές διασκευές από αμερικανικά country κομμάτια της εποχής 70s, 80s και 90s, από έναν καλλιτέχνη με εξαιρετικότατη φωνή.

Την τρίτη ημέρα, παρακολουθήσαμε έναν πιανίστα που έπαιζε μουσική. Απέναντι του υπήρχε μια καρέκλα, στην οποία καθένας απ’ το κοινό μπορούσε να πάει και να κάτσει. Όποιος καθόταν, ο πιανίστας έπαιζε ένα κομμάτι βάση αυτού που ένιωθε ή έβλεπε στο πρόσωπο του ατόμου που καθόταν απέναντι του, κοιτώντας καθ’ όλη τη διάρκεια το άτομο στα μάτια.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με αυτούς, ο καλλιτέχνης και ο θεατής μπορούσαν να έρθουν σε “άμεση” επαφή μεταξύ τους, κάτι το οποίο αναφέρεται πως κάνει τους θεατές να επηρεάζονται και να έρχονται πιο κοντά με το έργο του καλλιτέχνη, αλλά και με τον ίδιο. Κατά τη διάρκεια που ο καλλιτέχνης έπαιζε το κομμάτι – και έως ότου τελείωνε – μια κάμερα τραβούσε το πρόσωπο και τις εκφράσεις του θεατή που καθόταν στην καρέκλα, με όλο το υπόλοιπο κοινό να μπορεί να τους παρακολουθήσει και live, αλλά και στην οθόνη.

Αξιοσημείωτο το γεγονός πως κατά τη διάρκεια, αναφέρθηκε πολλαπλές φορές πως όσοι καθόντουσαν και τους βιντεοσκοπούσε η κάμερα, τα βίντεο στη συνέχεια θα χρησιμοποιούταν για μελέτες – για τις οποίες ωστόσο δεν αποκάλυψαν περισσότερες πληροφορίες.

Ήθελα να ζήσω και εγώ αυτή την εμπειρία, αλλά δυστυχώς, οι τουρίστες εκείνη την ημέρα είχαν τόση ενέργεια, που πριν καν τελειώσει ο καλλιτέχνης σηκωνόντουσαν και κατευθείαν πήγαιναν προς την θέση ώστε να είναι οι επόμενοι. Όχι για το έργο ή τον καλλιτέχνη, μα για τις φωτογραφίες που θα τραβούσαν οι φίλοι τους, καθώς η ανάδειξη των δικών μας “χαρών” στα social media είναι προφανώς αρκετά πιο σημαντική.

Υπήρχαν επίσης αρκετά μικρά δωματιάκια, πολλά εκ των οποίων είχα καταληφθεί από νεαρά ερωτευμένα ζευγάρια. Όλος ο χώρος είχε αρκετό φωτισμό ώστε να βλέπεις που πας και τι κάνεις, μα όχι περισσότερο απ’ ότι έπρεπε ώστε να χαλάει την ευχάριστη και ήρεμη ατμόσφαιρα που υπήρχε σε όλο το μέρος.

Όσα μας άρεσαν στο Szimpla Kert

Αρκετοί έχουν αναφέρει στις κριτικές τους πως το Szimpla Kert είναι άλλο ένα pub για έφηβους, μα η αλήθεια διαφέρει αρκετά. Αν και θα θύμιζε ένα μέρος στο οποίο ως έφηβος θα περνούσα όλες μου τις μέρες – αν όχι τα χρόνια μου – πίνοντας και διασκεδάζοντας, η ομορφιά, η μοναδικότητα και η θετική ενέργεια του ruin bar το μετέτρεψε ως το απόλυτο σημείο για όλες τις ημέρες της διανομής μας στη Βουδαπέστη.

Ως ένας 30ρης blogger που τείνει πλέον να πηγαίνει για κρασάκι σε ταβερνάκια φορώντας πουκαμισάκι, το Szimpla Kert ήταν όλα όσα ήθελα να ζήσω, μα δεν υπήρχε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα για να απολαύσω τέτοιου είδους στιγμών. Άλλωστε, τι καλύτερο από ένα παλιό, διαλυμένο, vintage και γεμάτο από παλιά αντικείμενα ruin bar για να περάσεις τις κρύες μέρες σου ευχάριστα στη Βουδαπέστη;

Σε όσο αφορά το κόστος, το οποίο φαντάζομαι πως οι περισσότεροι ενδιαφέρονται να μάθουν, οτιδήποτε πάρεις στο Szimpla Kert είναι σε πιο προσιτές τιμές απ’ ότι σε άλλα τουριστικά μέρη της πρωτεύουσας. Για την ακρίβεια, συνήθως επιλέγαμε να πιούμε την IPA μπύρα, η οποία κόστιζε μόλις 5,00€ η μια. Και ναι, ήταν σε μικρό κουτάκι, μα με 8.9% αλκοόλ, ξεχνούσες γρήγορα το μέγεθος της.

Στο κεντρικό σημείο της Pub, και εκεί που βρισκόντουσαν κυρίως όλοι οι καπνιστές, υπήρχαν παντού πεσμένα λουλούδια στο πάτωμα, ένα αυτοκίνητο που “κρατούσε” τη κεντρική σκάλα, δέντρα σε διάφορα μέρη και μια ανοιχτή οροφή απ’ όπου και ανακυκλωνόταν όλος ο αέρας. Αν και το σημείο είναι ιδιαίτερα κρύο μιας και είναι ανοιχτό από πάνω, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αισθανθείς πως βρίσκεσαι σε ένα εντελώς διαφορετικό μέρος απ’ ότι ήσουν ήδη πριν.

Αυτό είναι άλλωστε και ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Szimpla Kert, με τόσα πολλά σημεία για να δεις και να κάτσεις που είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, καθένα με το δικό του ντεκόρ και τη δική του αισθητική, αισθάνεσαι πως αλλάζεις ruin bars ενώ στην πραγματικότητα είσαι μέσα σε ένα. Θα μπορούσες να το αποκαλέσεις και ως ένα “εμπορικό κέντρο με ruin bars”.

Δοκιμάζοντας την Meggy Sour Cherry Ale μπίρα

Σε γενικές γραμμές, εάν στο ταξίδι μας στη Βουδαπέστη δεν υπήρχε ο αδερφός μου, αμφιβάλλω αν είχα δοκιμάσει όσα δοκίμασα. Η πρώτη μας μπίρα στο Szimple Kert ήταν η γνωστή Meggy Sour Cherry Ale, μια φρουτώδης μπίρα από βύσσινο.

Αν και δεν είμαι τεράστιος οπαδός του βύσσινου, ήταν μια ιδιαίτερα νόστιμη μπίρα, αλλά πιθανότατα να μην καταφέρεις να την ποιείς όλη. Δεν θα πω ψέματα, αλλά και εγώ και ο αδερφός μου ξεκινήσαμε να αναζητάμε για μια πιο κλασική γεύση μετά το 70% της μπίρας, καθώς ήταν ιδιαίτερα γλυκιά.

Αλλά ακόμα κι εάν δεν προτιμάς τις γλυκιές γεύσεις, θα σου πρότεινα να την δοκιμάσεις σε κάθε περίπτωση, ή τουλάχιστον να πάρεις μια και να την μοιραστείς με ένα αγαπημένο σου άτομο.

Σημείωση Συντάκτη: Μα φυσικά και ξεχάσαμε να τραβήξουμε φωτογραφία την μπίρα, τι νόμιζες άλλωστε, ότι είμαστε τίποτα επαγγελματίες travel bloggers; Επίσης δεν βρήκα φωτογραφία χωρίς πνευματικά δικαιώματα, οπότε μάντεψε ποιος θα γκουγκλάρει..

Αξίζει να επισκεφτείς το Szimpla Kert με παιδιά;

Συνήθως, τις περισσότερες φορές που ακούμε για δημοφιλή τουριστικά σημεία σε μια πόλη, μπορούμε να τα επισκεφτούμε με την οικογένεια μας και τα παιδιά (σας). Προσωπικά δεν θεωρώ πως το Szimpla Kert είναι ιδανικό για μικρά παιδιά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα το πρότεινα τις βραδινές ώρες.

Οι τουαλέτες σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται καθαρές, κάτι το οποίο δεν θέτει περιέργεια σε μια pub στην οποία καθένας μπορεί να βάλει έξτρα 10 κιλά απ’ τα ποτά. Αν έχεις αγοράκι, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίεργα στις ανδρικές τουαλέτες, τις οποίες πίστεψε με, σε κάθε περίπτωση δεν θα θελήσεις να τις δει ο μικρούλης – εκτός, δηλαδή, εάν θέλεις να τον κάνεις να εκτιμήσει την καθαριότητα στο σπίτι σας.

Με αυτά κατά νου, αν είχα παιδιά, θα επισκεπτόμουν το Szimpla Kert, αλλά θα το έκανα νωρίς το απόγευμα που δεν έχει αρκετό κόσμο. Είναι ένα όμορφο μέρος για να περάσατε περίπου μια ωρίτσα και να απολαύσετε μια γρήγορη μπίρα ή ένα ποτό, αλλά δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για παιδιά και σίγουρα θα βρείτε καλύτερα σημεία για να απολαύσετε τις ντόπιες νοστιμιές που προσφέρει η Βουδαπέστη στους τουρίστες της.

Στην περίπτωση ωστόσο που θελήσεις να το επισκεφτείς με τα παιδιά σου, ακριβώς από δίπλα υπάρχει το Street Food Karavan, στο οποίο θα βρείτε εκατοντάδες διαφορετικές ντόπιες γεύσεις. Παρόλα αυτά, είναι ιδιαίτερα ακριβό το συγκεκριμένο μέρος, οπότε υπολόγισε πως μπορείς εύκολα να ξεπεράσεις τα 10,00€ ακόμα και για ένα μικρό κομμάτι από μια ντόπια γεύση.

Πως να επισκεφτείς το Szimpla Kert στη Βουδαπέστη

Η ταμπέλα του Szimpla Kert Ruin Bar στη Βουδαπέστη
Η ταμπέλα του Szimpla Kert Ruin Bar στη Βουδαπέστη.

Το Szimpla Kert βρίσκεται στην οδό Budapest, Kazinczy u. 14, ακριβώς δίπλα από το Street Food Karavan Budapest. Μπορείς να φτάσεις στην περιοχή με αρκετά μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως με το μετρό ή τα αστικά.

Φυσικά, θα καταλάβεις πως βρίσκεσαι έξω από το Szimpla Kert, όταν δεις τη πασίγνωστη πινακίδα (φωτογραφία παραπάνω, τουλάχιστον τραβήξαμε και κάτι) ή αρκετό κόσμο να στρίβει απότομα για να μπει στο ruin bar.

Ταξίδευε με ασφάλεια όπου κι αν πας, με μια VPN εφαρμογή!

Οι ψηφιακοί κίνδυνοι στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα είναι πλέον πολλοί και συμβαίνουν συχνά, για να παραμένεις πάντοτε ασφαλής ακόμα και σε δημόσια δίκτυα, άνοιγε και με 1 κλικ κρυπτογράφησε τη σύνδεση σου.
Editor’s Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐

Μάθε περισσότερα για την Surfshark VPN.
Διάβασε τον οδηγό μας: Πως να είσαι ασφαλής online καθώς ταξιδεύεις με ένα VPN

Τις απογευματινές ώρες – το επισκεφτήκαμε καθημερινές – το ruin bar έχει ελάχιστο κόσμο και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα σημεία στα οποία μπορείς να κάτσεις. Παρόλα αυτά, λίγο μετά τις 21:00 με 22:00 ξεκινάει και μαζεύει απότομα κόσμο, που σημαίνει πως υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μην βρίσκεις να κάτσεις, κρατώντας το ποτό ή τη μπύρα στο χέρι και κάνοντας βόλτες στους χώρους.

Σε γενικές γραμμές, το Szimpla Kert ήταν σε σχετικά κοντινή απόσταση από το hostel στο οποίο μέναμε, οπότε ήταν εύκολο για εμάς να πηγαινοερχόμαστε με άνεση και έτσι δεν μας απασχολούσε η επιστροφή μετά από μερικές μπίρες. Καλά, ίσως να μην ήταν μερικές και να ήταν πολλές, αλλά ποιος μετράει;

Συνοψίζοντας: Ένα μέρος που θα θυμάμαι για πάντα

Αν υπάρχει κάτι που θα κάνω σίγουρα σε κάποια φάση της ζωής μου, αυτό είναι να ξανά επισκεφτώ την πανέμορφη Βουδαπέστη, επιστρέφοντας πίσω στο Szimpla Kert και περνώντας τουλάχιστον μια ολόκληρη ημέρα εκεί, καταστρέφοντας με χαμόγελο και ευτυχία τον εαυτό μου δοκιμάζοντας ένα σωρό διαφορετικές μπίρες.

Εσύ έχεις επισκεφτεί τη Βουδαπέστη; Και αν ναι, έτυχε να βρίσκεται στον δρόμο σου το πασίγνωστο ruin bar; Θα χαρώ να ακούσω τις απόψεις και τις εντυπώσεις σου στην περίπτωση που βρέθηκες σε αυτόν τον vintage χώρο, ή τις καλύτερες εμπειρίες που είχες στην πόλη ή σε κάποιο διαφορετικό ruin bar.

Και μην φοβάσαι, η φόρμα σχολίων στο τέλος αυτού του άρθρου δεν δαγκώνει, υπόσχομαι! 🤞


Discover more from Travel Brothers

Subscribe to get the latest posts to your email.

Παναγιώτης Σακαλάκης (Panagiotis Sakalakis) - Travel Brothers
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Με τρέλα για το Cross-Country, Hard-Trail και Super Enduro MTB, ο Παναγιώτης περνάει το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου του πάνω σε βουνά και Bike Parks. Με στόχο να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες και στο εξωτερικό, ακολουθεί τον μικρότερο αδερφό του σε όποιο μέρος θέλει να τον πάει.
Social:

Σχολιάστε