Πως να είσαι ασφαλής online καθώς ταξιδεύεις με ένα VPN

Με μόλις 1 κλικ, ένα VPN σου δίνει την δυνατότητα να αλλάξεις τη διεύθυνση της IP σου, να κρυπτογραφήσεις τη σύνδεση σου και να έχεις πρόσβαση σε κάθε ιστοσελίδα και υπηρεσία παγκοσμίως. Ειδικότερα όταν ταξιδεύεις και συνδέεσαι σε δημόσια Wi-Fi δίκτυα, μια VPN εφαρμογή θα φροντίσει πως δεν αφήνεις κανένα ψηφιακό αποτύπωμα πίσω.
Πως να είσαι ασφαλής online καθώς ταξιδεύεις με ένα VPN
Surfshark VPN | © Παναγιώτης Σακαλάκης

Η online ασφάλεια σου καθώς ταξιδεύεις είναι ύψιστης σημασίας, καθώς το τελευταίο που θέλεις είναι να δεις τους λογαριασμούς σου να χακάρονται και τους τραπεζικούς σου λογαριασμούς να αδειάζουν. Μια VPN υπηρεσία όχι μόνο θα αποτρέπει τέτοιου είδους κινδύνους, μα θα σε κάνει αόρατο/η καθώς σερφάρεις.

Τι είναι το VPN;

Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας, το να παραμένουμε συνδεδεμένοι είναι ζωτικής σημασίας ακόμα και όταν βρισκόμαστε εν κινήσει. Ωστόσο, με την ευκολία να είμαστε συνδεδεμένοι ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε, υπάρχει ο κίνδυνος να εκθέσουμε τις ευαίσθητες πληροφορίες μας σε πιθανές απειλές.

Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN), προσφέροντας μια ασφαλή “σήραγγα” για τη μεταφορά των δεδομένων μας.

Το Virtual Private Network (VPN) είναι μια τεχνολογία που δημιουργεί μια ασφαλή και κρυπτογραφημένη σύνδεση μέσω του Διαδικτύου. Αποκρύπτει τη διεύθυνση IP σου, καθιστώντας δύσκολη την παρακολούθηση των διαδικτυακών σου δραστηριοτήτων από hackers, κυβερνητικές υπηρεσίες ή άλλες οντότητες.

Όταν συνδέεσαι σε έναν VPN server, η διαδικτυακή σου κίνηση δρομολογείται μέσω του διακομιστή του VPN διακομιστή, διασφαλίζοντας μια ασφαλή και ιδιωτική σύνδεση.

Τι είναι οι VPN υπηρεσίες;

Surfshark VPN - Business VPN
Surfshark VPN | © Παναγιώτης Σακαλάκης

Οι VPN υπηρεσίες έρχονται για να κάνουν το VPN πιο εύκολο από ποτέ άλλοτε, προσφέροντας εφαρμογές για υπολογιστές και κινητά, μέσα από τις οποίες οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν σε έναν VPN server με το πάτημα ενός κουμπιού. Επιπλέον, προσφέρουν επιπλέον δυνατότητες και χαρακτηριστικά που αυξάνουν σημαντικά την ασφάλεια των συσκευών μας.

Συνήθως, μια αξιόπιστη VPN υπηρεσία θα πρέπει να προσφέρει αρχικά no-log πολιτική, η οποία ουσιαστικά αναφέρει πως η εταιρεία δεν διατηρεί τα αρχεία και τα δεδομένα των χρηστών της, πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχει τίποτα ώστε να παραδώσει στις αρχές ή σε περίπτωση που την χακάρουν.

Επιπλέον, όσους πιο πολλούς VPN servers προσφέρει μια υπηρεσία, τόσο το καλύτερο, μιας και θα μπορείς να συνδέεσαι σε διαφορετικό στην περίπτωση που αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα ή χαμηλή ταχύτητα στο ίντερνετ. Τέλος, είναι σημαντικό να επιλέξεις μια υπηρεσία η οποία προσφέρει διακομιστές σε διαφορετικές χώρες, ώστε να έχεις λιγότερους γεωγραφικούς περιορισμούς.

Με απλά λόγια, μια VPN υπηρεσία σου προσφέρει μια εφαρμογή η οποία σου επιτρέπει με ένα μόλις κλικ να κρυπτογραφείς τη σύνδεση σου στο διαδίκτυο και να αλλάζεις τη διεύθυνση της IP σου με όποιας χώρας επιθυμείς.

Ποιες είναι οι γνωστότερες VPN εφαρμογές;

Υπάρχουν αρκετές VPN εφαρμογές που μπορείς να χρησιμοποιείς για να παραμένεις ασφαλείς online καθώς ταξιδεύεις. Ωστόσο, κάποιες έρχονται με τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία τους, με κάποιες να προσφέρουν έξτρα ασφάλεια όπως ένα AntiVirus μαζί με το VPN, και άλλες χιλιάδες servers για να συνδέεσαι.

  • Surfshark (προτεινόμενη): Με περισσότερους από 3,200 servers σε 100 χώρες, ένα προσεγμένο AntiVirus για ύψιστη ασφάλεια και την δυνατότητα να αποσυνδέεσαι αυτόματα από το ίντερνετ κάθε φορά που απενεργοποιείται το VPN, η Surfshark αποτελεί όχι μόνο μια απ’ τις καλύτερες επιλογές, αλλά και την δική μας επιλογή για τα ταξίδια μας.
  • NordVPN: Η NordVPN προσφέρει περισσότερους από 5,600 servers, αλλά σε μόλις 59 διαφορετικές χώρες. Ωστόσο, θα απολαμβάνεις σταθερές και ύψιστες ταχύτητες, ενώ η υπηρεσία προσφέρει και no-log πολιτική.
  • AtlasVPN: Το AtlasVPN διαθέτει περισσότερους από 1,000 διακομιστές σε 49 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι μπορούν να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις πρόσβαση σε περιεχόμενο και ιστοσελίδες με γεωγραφικούς περιορισμούς.

Υπάρχει μια πληθώρα διαθέσιμων VPN υπηρεσιών που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Εμείς εδώ στο TravelBrothers, χρησιμοποιούμε την Surfshark VPN τόσο σε όλα μας τα ταξίδια, αλλά ακόμα και όταν σερφάρουμε από τα οικιακά μας δίκτυα.

Άλλωστε, δεν υπάρχει κάτι σημαντικότερο απ’ τα προσωπικά μας δεδομένα και τις ευαίσθητες πληροφορίες μας, οι οποίες το τελευταίο που θέλουμε είναι να καταλήξουν στα λάθος χέρια.

Πως να είσαι ασφαλής online με 1 κλικ με την Surfshark VPN

Το Surfshark VPN σε Samsung Android Smartphone 3
Surfshark VPN | © Παναγιώτης Σακαλάκης

Οι VPN εφαρμογές που εγκαθιστάμε πλέον στις συσκευές μας δεν απαιτούν τίποτα περισσότερο από μόλις 1 κλικ. Για την ακρίβεια, το μόνο που θα πρέπει να κάνεις, είναι να ανοίγεις την εφαρμογή, να συνδέεσαι σε μια τοποθεσία που επιθυμείς (ή στην γρηγορότερη, όπου θα συνδέεσαι σε ελληνικό VPN server) και είσαι έτοιμος/η να ξεκινήσεις να σερφάρεις με πλήρη ανωνυμία.

Για να ξεκινήσεις, απλά ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

  1. Επισκέψου την ιστοσελίδα της Surfshark VPN.
  2. Επέλεξε ένα από τα συνδρομητικά πακέτα που θέλεις να αποκτήσεις.
  3. Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και ολοκλήρωσε τη δημιουργία του νέου σου λογαριασμού.
  4. Ολοκλήρωσε την επαλήθευση του λογαριασμού σου κάνοντας κλικ πάνω στον σύνδεσμο που θα σταλθεί στη διεύθυνση του email σου.
  5. Μόλις συνδεθείς στο νέο σου λογαριασμό, πήγαινε στην σελίδα “Apps” και κατέβασε την εφαρμογή για Windows, macOS, Linux, Android ή iOS. Μπορείς επίσης να εγκαταστήσεις τις επεκτάσεις που παρέχονται για web browsers όπως ο Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox κ.α.
  6. Κάνε σύνδεση στην εφαρμογή και συνδέσου σε όποια τοποθεσία επιθυμείς.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως οι περισσότερες VPN εφαρμογές σου επιτρέπουν να τις ρυθμίσεις ώστε να εκκινούνται αυτόματα με την συσκευή. Έτσι, κάθε φορά που θα ανοίγεις το κινητό ή τον υπολογιστή σου, η Surfshark θα ανοίγει αυτόματα και θα συνδέεται στον γρηγορότερο VPN server.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό ένα VPN στα ταξίδια μας;

Όταν ταξιδεύουμε, το ίντερνετ είναι ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητα μας. Μας επιτρέπει να αναζητάμε για σημαντικές πληροφορίες, οδηγίες στους χάρτες μέσω GPS, να μεταφράζουμε κείμενα ή ομιλία σε πραγματικό χρόνο και πολλά ακόμα που είναι χρήσιμα για κάθε μας ταξίδι.

Ωστόσο, για να μην καταναλώνουμε όλα τα δεδομένα μας, ή σε ορισμένες περιπτώσεις είμαστε σε χώρες που δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε, τότε το Wi-Fi είναι μονόδρομος. Το μεγαλύτερο ποσοστό ωστόσο των διαθέσιμων δημόσιων δικτύων δεν είναι ασφαλή για χρήση, ενώ καθένας έχει την δυνατότητα να τα εκμεταλλευτεί ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία και τις συσκευές μας.

Με μια VPN εφαρμογή, δεν θα αφήνουμε ποτέ πίσω μας ψηφιακά αποτυπώματα, δεν θα αποκλειόμαστε ποτέ από μια ιστοσελίδα ή μια εφαρμογή λόγω γεωγραφικών αποκλεισμών και θα έχουμε πρόσβαση σε περισσότερο περιεχόμενο σε streaming υπηρεσίες όπως το Netflix, το Disney Plus, το HBO Max και εκατοντάδες άλλες.

Τέλος, σε ένα από τα άρθρα που έγραψα στο άλλο μου blog, μπορείς να μάθεις πως να κλείνεις φθηνά αεροπορικά εισιτήρια και ξενοδοχεία με VPN, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της εφαρμογής ώστε να κάνεις περισσότερη οικονομία και να εντοπίζεις καλύτερες προσφορές και εκπτώσεις.


Discover more from Travel Brothers

Subscribe to get the latest posts to your email.

Παναγιώτης Σακαλάκης (Panagiotis Sakalakis) - Travel Brothers
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Με τρέλα για το Cross-Country, Hard-Trail και Super Enduro MTB, ο Παναγιώτης περνάει το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου του πάνω σε βουνά και Bike Parks. Με στόχο να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες και στο εξωτερικό, ακολουθεί τον μικρότερο αδερφό του σε όποιο μέρος θέλει να τον πάει.
Social:

Σχολιάστε