Πως να ταξιδέψεις δωρεάν ή Low Budget

Ποιος είπε πως για να εξερευνήσεις τον κόσμο πρέπει να ξοδέψεις μια περιουσία; Με λίγη δημιουργικότητα και λίγη περιπέτεια, μπορείς να γυρίσεις όλα τα μέρη που πάντοτε ήθελες να δεις χωρίς να στραγγίζεις το πορτοφόλι σου κάθε φορά.
Πως να ταξιδέψεις δωρεάν ή Low Budget

Σε αυτό το άρθρο θα σου ανοίξω τις πύλες για έναν διαφορετικό τρόπο ταξιδιού ο οποίος είτε είναι δωρεάν είτε με όποιο οικονομικό budget νιώθεις ασφαλείς και μπορείς να ορίσεις ο ίδιος ανάλογα με τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής που θέλεις να κάνεις κατά την διάρκεια του ταξιδιού σου.

Η κύρια μέθοδος που χρησιμοποίησα εγώ στο ταξίδι μου ήταν το ωτοστόπ (Hitchhiking ή Ωτοστόπ). Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει μεγάλη ψυχολογική προετοιμασία και αποφασιστικότητα για να ξεκινήσεις. Πολλοί βγάζουν σενάρια και με ρωτάνε δεν φοβάσαι μην σε κλέψουν, μην σου πουλήσουν τα όργανα, μην σε βιάσουν και άλλες πολλές τέτοιες ερωτήσεις οι οποίες είναι λογικό αν τις σκέφτεσαι να μην αρχίσεις ποτέ. Από την άλλη μεριά είναι ο οδηγός που σκέφτεται “τώρα να τον πάρω ή θα με κλέψει;” Οπότε όπως καταλαβαίνεις υπάρχει μια ανησυχία και από τις δύο μεριές.

Ποια μεριά είναι πιο τρομακτική; Καμία!

Πως να ταξιδέψεις δωρεάν ή Low Budget
Φωτογραφία από ROMAN ODINTSOV

Έχω διανύσει έως τώρα με ωτοστόπ περίπου 5.000 χλμ σε τρεις χώρες και άλλαξα πάνω από διακόσια αυτοκίνητα. Με έχουν πάρει ταξί, λεωφορεία, οικογένειες, φοιτητές, ζευγαράκια και ένα σωρό φυσιολογικοί άνθρωποι εκτός από δολοφόνους και βιαστές. Υπάρχει μία εικόνα ως προς τον άγνωστο κόσμο πολύ τρομακτική ενώ στην πραγματικότητα μπορείς να γνωρίσεις υπέροχους ανθρώπους οι οποίοι θα σου προσφέρουν πολύ όμορφες εμπειρίες, θα σου διηγηθούν την ιστορία τους και θα σε κατατοπίσουν με προτάσεις local φαγητών, τα κορυφαία αξιοθέατα και την κουλτούρα του προορισμού στον οποίο πηγαίνεις. Οπότε μόλις συνειδητοποιήσεις ότι ο φόβος είναι στο μυαλό σου και ότι η πραγματικότητα διαφέρει πολύ από αυτό που νόμιζες τότε θα είσαι έτοιμος να αρχίσεις και αυτό το ταξίδι.

Εναλλακτικός οικονομικός τρόπος εκτός από το ωτοστόπ:

Πως να ταξιδέψεις δωρεάν ή Low Budget
Φωτογραφία από Veerasak Piyawatanakul

Για όσους δεν θέλουν να διαλέξουν το ωτοστόπ για οποιονδήποτε λόγο τότε υπάρχουν και οι οικονομικές λύσεις. Μία από αυτές που γνωρίζω εγώ είναι το Interrail Ticket. Η συγκεκριμένη υπηρεσία σου επιτρέπει να πληρώσεις μία φορά και να αγοράσεις ένα από τα πακέτα που προσφέρει. Μπορείς να ταξιδέψεις σε 33 χώρες με απεριόριστα δρομολόγια.
Θα έχεις την δυνατότητα να επισκεφθείς μέχρι και την πιο ξεχασμένη πόλη. Ο πιο οικονομικός τρόπος ώστε να μην πληρώνεις διαμονή είναι να κάθεσαι μία μέρα σε κάποιο προορισμό και το βράδυ να παίρνεις μεγαλύτερες διαδρομές με το τραίνο ώστε να εκμεταλλεύεσαι τον ύπνο. Προσοχή όμως διότι υπάρχουν βραδινά δρομολόγια ή Intercity δρομολόγια που θα πρέπει να πληρώσεις έξτρα.
Κουραστική μέθοδος αλλά η αγάπη για το ταξίδι σε κάνει να τα ξεχάσεις όλα και να είσαι γεμάτος ενέργεια.

Οικονομικό budget

Αφού σου έδωσα μια πινελιά με το πως να κάνεις ένα απλό mindset για να ελαφρύνεις τον φόβο σου θα πάμε στο κομμάτι που όλους μας απασχολεί. Τα χρήματα. Εδώ περπατάμε σε μια τεντωμένη κλωστή. Το budget ο καθένας το ορίζει διαφορετικά ανάλογα τις ανάγκες του. Εμένα το προσωπικό μου budget όταν άρχισα ήταν 10 ευρώ και δύο καπνοί οπού οι καπνοί μου φάνηκαν πιο χρήσιμοι να σου πω την αλήθεια. Θα με ρωτήσεις ωραία όλα αυτά που λες αλλά πως επιβίωσες, τι έτρωγες; Αυτά θα τα πούμε παρακάτω. Όμως ο πιο ασφαλείς τρόπος είναι να έχεις στον λογαριασμό σου ένα ποσό που θα ξέρεις ότι στα δύσκολα θα σε ξεμπλοκάρει. Σε αυτό το σημείο πρέπει να βρεις έναν τρόπο να βγάζεις άμεσα χρήματα κατά την διάρκεια των διακοπών σου. Οι τρόποι οι οποίοι μπορώ να σου προτείνω είναι οι εξής:

1. Street Perfomance

Πως να ταξιδέψεις δωρεάν ή Low Budget
Φωτογραφία από Caio

Έχεις ταλέντο στην μουσική και γνωρίζεις να παίζεις κάποιο μουσικό όργανο; Παίζεις κάποιο ιδιαίτερο παιχνιδάκι; Ξέρεις να χορεύεις ή να ζωγραφίζεις; Αν τις τέχνες σου και τα χόμπι σου τα παρουσιάσεις στο δρόμο με ωραίο τρόπο πίστεψε με θα βγάλεις πολλά περισσότερα χρήματα από όσα νόμιζες. Προσωπικά εγώ έπαιζα Devil Sticks και σε μια ώρα τα λιγότερα χρήματα που έβγαζα ήταν δέκα ευρώ ενώ εδώ δουλεύουμε για τρία ευρώ την ώρα. Ταξιδιώτες που γνώρισα και έπαιζαν μουσική έβγαζαν σε μια ώρα από 20 ευρώ το λιγότερο έως 100 και 150 ευρώ οπότε όσο πιο καλό και εντυπωσιακό είναι αυτό που κάνεις τόσο μεγαλύτερη απήχηση θα έχεις. Ένας φίλος μου ήταν πολύ καλός στο σκάκι προκαλούσε χρηματικά τον κόσμο και επιβίωνε έτσι. Βάλε την φαντασία σου και το ταλέντο σου να δουλέψει και θα κάνεις θαυματουργά πράγματα.

2. Blogging ή Vlogging

Πως να ταξιδέψεις δωρεάν ή Low Budget - Inkstory
© Inkstory.gr

Μπορείς να βγάζεις έξτρα εισόδημα ξεκινώντας να γράφεις άρθρα ή να κάνεις βίντεο κατά την διάρκεια του ταξιδιού σου. Δεν θα είναι άμεσα χρήματα μέχρι να σε ανακαλύψει ο κόσμος αλλά όσο περνάει ο καιρός και όσο το κυνηγάς θα αρχίσεις να βγάζεις τα εξτραδάκια σου που δεν νομίζω να σε χαλάει καθόλου.

3. Δωρεάν διατροφή

Εκτός τα Street Perfomance και τα bloggings υπάρχει και ο τρίτος τρόπος ο οποίος όχι μόνο μπορεί να σου προσφέρει δωρεάν διατροφή αλλά και δωρεάν στέγη.


Διαμονή

Υπάρχουν πολλά είδη διαμονής που θα μπορούσε να επιλέξει ο καθένας τα οποία εξαρτιούνται από την εποχή, τις καιρικές συνθήκες και τις προσωπικές επιλογές.

1. Προσφορά εργασίας με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της διαμονής και της διατροφής

– Workaway.info

Το Work away είναι μία πλατφόρμα στην οποία πληρώνεις μια μικρή ετήσια συνδρομή και σου ανοίγει πόρτες για local ανθρώπους σε πολλές χώρες και πόλεις οι οποίοι έχουν ανάγκη από εργατικά χέρια και σε αντάλλαγμα σου προσφέρουν διαμονή και διατροφή. Οι ώρες εργασίας, οι συνθήκες του δωματίου και η διατροφή εξαρτάται από εργοδότη σε εργοδότη και τη προσφέρει ο καθένας. Συνήθως οι εργασίες που ζητάνε είναι είτε αγροτικές, είτε σε φάρμα για καθαριότητα είτε να προσέχεις τα ζώα που έχουν. Υπάρχουν ευκαιρίες μέχρι και σε Hostels. Το ωραίο με το εργάζομαι για κάποιο αντάλλαγμα δεν είναι μόνο ότι σου παρέχουν διαμονή και διατροφή αλλά δοκιμάζεις local προϊόντα, συναναστρέφεσαι με ανθρώπους από διάφορες χώρες και γνωρίζεις πολλές κουλτούρες.

– WWOOF.net

Είναι αντίστοιχο site σαν το workaway απλά έχει μια διαφορά. Σε αυτό το site είναι η ίδια λογική προσφορά υπηρεσίας με αντάλλαγμα την διαμονή και την διατροφή απλά είναι αποκλειστικά για ανθρώπους που θα ήθελαν να ζήσουν την καθημερινότητα ενός farmer. Θα κάνεις διάφορες εργασίες και θα μοιράζεσαι βιώματα ζωής μαζί με ανθρώπους που συναναστρέφεσαι στον ίδιο χώρο. Θα σου δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψεις τον χώρο των Organic Farms και να αποκομίσεις εμπειρίες που δεν θα ξεχάσεις ποτέ.

Το θετικό και στις δύο πλατφόρμες είναι ότι πάντα μπορείς να αφουγκράζεσαι τις αξιολογήσεις και να επιλέγεις με ασφάλεια τον οικοδεσπότη σου.
Έξτρα: Σε κάποιες αγγελίες πληρώνουν μέχρι και ωρομίσθιο.

2. Διαμονή

– Couchsurfing.com

Είναι από τις πιο δημοφιλές επιλογές για ταξιδιώτες. Το couchsurfing είναι ένα community από ταξιδιώτες οι οποίοι ανοίγουν την πόρτα τους δωρεάν σε ταξιδιώτες χωρίς καμία επιβάρυνση χρέωσης απλά και μόνο για να υποστηρίξουν αυτόν τον τρόπο ζωής. Το καλό με το couchsurfing είναι ότι έχεις έτοιμα τα profiles, με φωτογραφίες και αξιολογήσεις από προηγούμενους ταξιδιώτες που έμειναν στο συγκεκριμένο οικοδεσπότη οπότε γνωρίζεις ήδη σε τι άτομο θα πας να μείνεις και κάνεις την επιλογή σου συνειδητά. Δεν συμπεριλαμβάνεται διατροφή προφανώς αλλά θα πρότεινα ανεπιφύλακτα να του πάρεις κάποιο δωράκι ή να βοηθήσεις σε δουλειές σπιτιού (καθαριότητα, μαγειρική, να βγάλεις βόλτα το κατοικίδιο αν υπάρχει κ.α.) ώστε να δείξεις την ευγνωμοσύνη σου και να μην εκμεταλλευτής απλά το γεγονός ότι υπάρχει σαν επιλογή.
Οι αξιολογήσεις είναι πολύ σημαντικές διότι έχουν υπάρξει κακές συνθήκες διαβίωσης και παραβατικές συμπεριφορές που θέλουμε να αποφύγουμε.

– Rainbow Houses.

Τα rainbow houses είναι σπίτια ανοιχτά προς όλους. Στην ουσία είναι κάποιος ο οποίος έχει κάποια κατοικία και την ανοίγει εθελοντικά σε όλους τους ταξιδιώτες οι οποίοι είναι Open-Minded και μπορούν να σέβονται τον χώρο και τον συνάνθρωπο. Το πόσο χρονικό διάστημα μπορείς να μείνεις γίνεται πάντα σε συνεννόηση με το άτομο το οποίο θα σε φιλοξενήσει. Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι να είσαι ανοιχτόκαρδος, να κάνεις συλλογικές εργασίες και να σέβεσαι τον συνάνθρωπο που έχεις απέναντι σου ανεξαρτήτως σεξουαλικής προτίμησης, καταγωγής και γενικότερα της συνολικής προσωπικότητας του. Κάποια rainbow houses μπορείς να τα βρεις μέσω ίντερνετ και κάποια από στόμα σε στόμα. Ο συγκεκριμένος τρόπος είναι αρκετά πιο δύσκολος στην υλοποίηση του αλλά πάντα υπάρχει χώρος για προσπάθεια. Ο επόμενος τρόπος για να αντιληφθείς την κουλτούρα και να κάνεις γνωριμίες είναι να συμμετέχεις σε κάποιο Rainbow Gathering από όπου ξεκινάνε όλα. Εδώ να σημειώσω πως δεν είναι κάποια οργάνωση από εταιρίες αλλά από απλά καθημερινά άτομα.

– Ελεύθερο Camping

Πως να ταξιδέψεις δωρεάν ή Low Budget
Φωτογραφία από Krivec Ales

Το ελεύθερο camping είναι η top επιλογή για μια απολαυστική δωρεάν διαμονή. Πάρε την σκηνή σου, την αιώρα σου, το sleeping bag σου και έφυγες σε βουνά, παραλίες και απομονωμένα μέρη τα όποια θα σε συνδέσουν άμεση με την φύση και την ηρεμία της. Προσοχή στην επιλογή σου γιατί συνήθως είναι απαγορευμένο το ελεύθερο camping ωστόσο θα πρέπει να ψάξεις καλά που θα στρώσεις το σπιτάκι σου. Παρόλα αυτά αν δεν θες να απομακρυνθείς από την πόλη τότε η αιώρα είναι πολύ καλή επιλογή και δεν θα έχεις προβλήματα στα οποία θα σου επιβληθούν πρόστιμα.

Μέσα από τις εμπειρίες που έχω αποκτήσει μου αρέσει να μοιράζομαι τις γνώσεις που αποκτώ αλλά ταυτόχρονα να μαθαίνω και παραπάνω. Θα χαρώ αν έχεις εναλλακτικές λύσεις που δεν αναγράφονται στο παραπάνω άρθρο να τις γράψεις στα σχόλια ώστε να εμπλουτίσουμε τους οικονομικούς τρόπους ταξιδιού για κάθε ανάγκη ανθρώπων.

Διάβασε επίσης: Διηγήματα Ωτοστόπ


Discover more from Travel Brothers

Subscribe to get the latest posts to your email.

Ιορδάνης Σακαλάκης (Jordan Sakalakis) Travel Brothers
Αρθρογράφος

Ιορδάνης Σακαλάκης

Με την τρέλα για ταξίδια να κυλάει στο αίμα του, ο Ιορδάνης έχει ταξιδέψει αρκετές χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ωτοστόπ. Έχει εργαστεί σε πολλαπλές χώρες, έχει γνωρίσει εκατοντάδες ανθρώπους και μέσα από το Travel Brothers μοιράζεται όλες τις μοναδικές ιστορίες και εμπειρίες που μάζεψε απ’ τα ταξίδια του.
Social:

Σχολιάστε