Πως να μεταναστεύσεις στην Ολλανδία χωρίς χρήματα

Ενδιαφέρεσαι να μεταναστεύσεις στην Ολλανδία αλλά το οικονομικό σου budget δεν στο επιτρέπει; Μάθε όσα πρέπει να γνωρίζεις, τι θα χρειαστείς και τι να προσέξεις.
Ολλανδία

Η Ολλανδία είναι μία χώρα η οποία προσφέρει πολλές ευκαιρίες εργασίας. Δεν θέλω όμως να σε κουράσω με μία περιγραφή της χωράς για τα τοπία της, την κουλτούρα της και μπλα μπλα γιατί μ ‘αρέσει να είμαι straight to the point. Εξάλλου αν σκέφτεσαι να μεταναστεύσεις σε μια χώρα υποτίθεται τις περαιτέρω πληροφορίες για την κουλτούρα θα τις έχεις ήδη ψάξει.

Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω ότι αυτό το άρθρο δεν αναφέρεται σε πτυχιούχους που ψάχνουν κάποια υψηλόβαθμη ή συγκεκριμένη θέση αλλά για κόσμο που ψάχνει μια εργασία σε μία αποθήκη, σε ένα εργοστάσιο και λίγο για την εστίαση. Εκτός αν κάποιος πτυχιούχος θέλει πρώτα να απασχοληθεί σε κάτι από τα παραπάνω μέχρι να κάνει ένα μικρό budget ενώ ταυτόχρονα ψάχνει για την καριέρα του και ένα δικό του σπίτι.

Εν συνέχεια για να ξεκαθαρίσω την θέση μου για το συγκεκριμένο άρθρο θα ήθελα να προσθέσω πως δεν προωθώ κανένα γραφείο ευρέσεως εργασίας, δεν είμαι επαγγελματίας και απλώς γράφω το άρθρο από προσωπικές μου εμπειρίες τις οποίες θέλω να μοιραστώ και να δώσω μία γεύση σε όσους ενδιαφέρονται. 

Παρακάτω θα σου απαντήσω σε κάποιες απορίες που σίγουρα περιτριγυρίζουν την σκέψη σου. 

1) Χρειάζεται προϋπηρεσία;

Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Εξαρτάται σε ποια θέση εργασίας θέλεις να κάνεις αίτηση.

2) Τι θέσεις εργασίας υπάρχουν;

Εργασία στην Ολλανδία
Φωτογραφία από Elevate

Οι θέσεις εργασίας είναι συνήθως:

 • Αποθήκες: Picking, Πακετάρισμα προϊόντων, Φόρτωμα φορτηγών, Οδηγός klark
 • Εργοστάσια: Γραμμή Παραγωγής, Οδηγός klark, Διαχείριση μηχανημάτων
 • Ταχυδρομεία: Κυρίως διανομέας
 • Υδραυλικοί και Ηλεκτρολόγοι
 • Εργάτες
 • Εστίαση

Για τις αποθήκες και τα εργοστάσια η προϋπηρεσία δεν είναι απαραίτητη εκτός από την θέση του οδηγού klark. Παρόλα αυτά αν μείνεις κάποιους μήνες στην ίδια εταιρία σε εκπαιδεύουν για οδηγό και το ωρομίσθιο ανεβαίνει. 

3) Παρέχεται διαμονή;

Κλασικό αιώνιο μεταναστευτικό πρόβλημα. Η διαμονή παρέχεται από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας στα οποία θα απευθυνθείς με ένα αντίτιμο συνήθως των 105€ με 120€ την εβδομάδα. Η συγκατοίκηση είναι κυρίως με ένα έξτρα άτομο αλλά αυτό εξαρτάται από γραφείο σε γραφείο και από το μέρος εργασίας. 

Ένα πρόβλημα που είχα αντιμετωπίσει ο ίδιος είναι ότι στο πρώτο γραφείο για το οποίο εργάστηκα χωρίς να με ενημερώσουν με έβαλαν να μένω σε κοντέινερ. Ρώτα εξ αρχής για τις συνθήκες διαμονής. Το συγκεκριμένο γραφείο δεν θα το αναφέρω παρακάτω. Στο 2ο γραφείο που εργάστηκα η διαμονή μου ήταν σε ένα μικρό δωμάτιο ξενοδοχείου στο Amsterdam.

4) Αν πάθω κάτι υπάρχει ιατρική κάλυψη;

Ιατρική Ασφάλεια στην Ολλανδία
Φωτογραφία από Leeloo Thefirst

Η ιατρική κάλυψη στην Ολλανδία είναι υποχρεωτική από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα εργαστείς. Το γραφείο το οποίο θα σε προσλάβει θα αναλάβει την εγγραφή για εσένα. Η χρέωση για την ιατρική κάλυψη είναι από 25-35€ εβδομαδιαίος. 

 5) Θα φορολογούμε; 

Αυτό είναι κάτι που δεν γλιτώνεις όσο και να θέλεις. Αν και ο φόρος στην Ολλανδία καταλαβαίνεις αμέσως που αξιοποιείται. Μία βόλτα να κάνεις και να παρατηρήσεις γύρω σου και άμπρα κατάμπρα. 

Η φορολογία στην Ολλανδία είναι πολύ περίεργη και αναλόγως το εισόδημα και τις ώρες εργασίας αλλάζει και το ποσοστό. Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας για να αναφέρω κάτι τέτοιο και μιλάω μόνο από προσωπική εμπειρία. Σε εμένα υπήρχε μία παρακράτηση από τον εβδομαδιαίο μου μισθό γύρω στα 30-40€. 

6) Μισθοδοσία

Όπως ανάφερα και παραπάνω η μισθοδοσία γίνεται εβδομαδιαίος και δεν χρειάζεται να έχεις Ολλανδικό τραπεζικό λογαριασμό. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι όπως και εγώ συνήθως δίναμε λογαριασμό Revolut.

Στις αγγελίες αναγράφονται τα ωρομίσθια. Παρόλα αυτά προσοχή διότι πολλές φορές είναι gross τιμές.

7) Τι είναι το gross και τι είναι το net;

Το gross είναι ο αριθμός του ωρομίσθιου πριν τους φόρους ενώ το net είναι η καθαρή αξία του ωρομίσθιου.

8) Ώρες εργασίας

Μετανάστευση στην Ολλανδία
Φωτογραφία από Stas Knop

Οι ώρες εργασίας είναι πάρα πολύ συχνά καθαρό 8ωρο/5ήμερο. Αν υπάρξει ανάγκη για υπερωρία πληρώνεται κανονικά με τις προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος. Κάποιες εβδομάδες ίσως εργαστείς 4ήμερο ενώ κάποιες άλλες εφόσον ζητηθεί 6ήμερο. 

Ας τσουλήσουμε όμως στο θέμα που μας απασχολεί όλους. 

Ποια γραφεία είναι αυτά τα οποία προσφέρουν όλο αυτό το πακέτο; Πρέπει να πληρώσω κάτι;

Αρχικά δεν χρειάζεται να πληρώσεις κάτι. Τα συγκεκριμένα γραφεία έχουν ήδη τις συμφωνίες τους με τους εργοδότες και βγάζουν πολύ ικανοποιητικά χρήματα από το κάθε κεφάλι που απασχολούν. Χατίρι σίγουρα δεν σου κάνουν. 

*Όποιος σου ζητήσει χρήματα για να σου βρει δουλειά στην Ολλανδία είναι απατεώνας. Μην στείλεις λεφτά σε κανέναν.  

Τα γραφεία ευρέσεως εργασίας που παρέχουν διαμονή είναι: 

Εύρεση εργασίας στην Ολλανδία
Φωτογραφία από Mikhail Nilov

1) Tempo-Team – Έχω ακούσει πολύ καλές κριτικές για το συγκεκριμένο γραφείο. Χρειάζεται λίγο ψάξιμο για να βρεις εργασία μαζί με διαμονή. Υπάρχουν όμως αρκετές ευκαιρίες.

2) Otto Work Force – Στο συγκεκριμένο γραφείο έχω εργαστεί και ο ίδιος. Δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα.

3) Hobij

4) Robinjobs 

Για να εργαστείς χρειάζεται πρώτα να βγάλεις ΑΦΜ (BSN) το οποίο θα σε βοηθήσει το γραφείο. Είναι μία πολύ μικρή και γρήγορη διαδικασία εφόσον ζητήσεις προσωρινό BSN. Αυτό διαρκεί για λίγους μήνες αλλά γνωρίζω πολλά άτομα που το χρησιμοποιούν έως και χρόνια. Την διαδικασία θα στην αναφέρει και το γραφείο. Γενικά με μία Ελληνική Ταυτότητα μπορείς να βγάλεις BSN παρόλα αυτά αν σχεδιάζεις να μείνεις αρκετό καιρό τότε το διαβατήριο θα είναι σωτήριο. 

Σε κάποιες εργασίες το ωρομίσθιο είναι ικανοποιητικό αλλά σε γενικότερα πλαίσια μην περιμένεις τρομερό μισθό με τον οποίο θα μπορείς να κάνεις καλή μπάζα και να γυρίσεις Ελλάδα με καινούριο μοντέλο αυτοκινήτου. Οι εργασίες μέσω των γραφείων είναι συνήθως χαμηλόμισθες και κατά την γνώμη μου είναι απλά για να κάνεις μία αρχή αν δεν έχεις κάποιον συγγενή/φίλο εκεί ώστε να σε βοηθήσει να πατήσεις στα πόδια σου. Το κύριο ζήτημα είναι πως δεν θα πεινάσεις και θα έχεις μία σίγουρη στέγη. 

Γενικότερα στα άρθρα που γράφω θέλω να είμαι πολύ ειλικρινείς με τους αναγνώστες μου για αυτό αναφέρω τα θετικά και τα αρνητικά. Δεν είναι όλα παραδεισένια και κάθε αρχή και δύσκολη. Έμενα αυτό με τάισε και προσαρμόστηκα στις συνθήκες που υπάρχουν. Κάποιος άλλος μπορεί να μην γουστάρει ούτε να συγκατοικήσει με κάποιον άγνωστο ούτε να συμβιβαστεί με τον κατώτατο μισθό. Ο καθένας έχει τα δικά του στάνταρ αλλά ο καθένας βολεύεται και διαφορετικά.

Για το τέλος θα μοιραστώ μαζί σου τα προσωπικά μου έσοδα και έξοδα όσο δούλευα στην Ολλανδία για να πάρεις μία πιο προσωπική γεύση. Να δεις τον πλούτο μου να ζηλέψεις!

 • Συμφωνία 12€/ώρα – 5ήμερο
 • Εργασία: Picking σε αποθήκη

Οπότε ας κάνουμε έναν απλό και σύντομο υπολογισμό ώστε να δούμε τι πραγματικά μένει στην άκρη.

 • 12€*8 ώρες = 96€ * 5 ημέρες= 480€ την εβδομάδα
 • 480€ – 105€ ενοίκιο = 375€
 • 375€ – 25€ ιατρική ασφάλεια = 350€
 • 350€ – 30-40€ φόρος. Ας πούμε 35€ = 315€ 

Άρα καθαρό κέρδος τον μήνα μετά από τις υποχρεώσεις πληρωμών: 1.260€ (εφόσον δουλεύεις σταθερά 5ήμερο). Υπήρχαν και εβδομάδες που εργαζόμουν 4ήμερα ή 6ωρα οπότε η τιμή είναι ενδεικτική και μεταβλητή. Διατροφή δεν παρέχουν οπότε εσύ επιλέγεις πόσο large θέλεις να είσαι.

Αυτά ήταν στο περίπου τα καθαρά χρήματα που έβγαζα σύμφωνα με την δική μου συμφωνία. 

Για Ολλανδία ξανά αναφέρω ότι είναι πολύ λίγα τα χρήματα αλλά τουλάχιστον εξασφαλίσεις τα αναγκαία σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης υπάρχουν πολλές προοπτικές εξέλιξης αν παραμείνεις στην ίδια εταιρία. Σε έναν χρόνο μπορείς να γίνεις Team Leader ή να σε κάνει η εταιρία εκπαίδευση Klark και να ανέβεις στα 13€-14€ την ώρα καθαρά. Στην αποθήκη που ήμουν ο υπεύθυνος μας ήταν ένας τύπος που ξεκίνησε όπως εμάς και σε δύο χρόνια έγινε υπεύθυνος. Οπότε μιλάμε για σημαντική αύξηση εσόδων. 

Η άλλη σκέψη είναι πως μπορείς να αποκτήσεις προϋπηρεσία και μετά να ψάξεις θέσεις με υψηλότερα χρήματα σε άλλες εταιρίες. Θα μάθεις πως λειτουργεί η κατάσταση και σύμφωνα με τις επιλογές σου να καθορίσεις και το που θέλεις να φτάσεις. 

Όσο για το κόστος της διατροφής 

Κόστος Ολλανδία
Φωτογραφία από Andrea Piacquadio

Εγώ προσωπικά δεν έβλεπα μεγάλες διαφορές στα Super Market με την Ελλάδα. Σε κάποια προϊόντα υπήρχαν υψηλότερες τιμές ενώ σε άλλα χαμηλότερες. Εξαρτάται και από το κατάστημα το οποίο θα επιλέξεις. Προσωπικά πρώτη μου επιλογή ήταν τα Lidl και μετά τα υπόλοιπα.

Για το κόστος της ψυχαγωγίας όσον αφορά ένα χαλαρό ποτάκι σε ένα μπαράκι οι τιμές για τις μπύρες και τα ποτά είναι στα ίδια επίπεδα με την Ελλάδα. Απλά ξέχνα το delivery και το φαγητό έξω. Άντε κάνα kebab ρε ζουζούνε που είναι σε πιο φυσιολογικές τιμές. Μην σου χαλάσουμε το όνειρο.

Αυτά λοιπόν για αυτό το άρθρο. Ελπίζω να έλυσα κάποιες απορίες και να βοήθησα την κατάσταση ώστε να γίνει πιο ξεκάθαρη η εικόνα σου για τον συγκεκριμένο τρόπο μετανάστευσης. 

Τα λέμε στο επόμενο επεισόδιο!!!


Discover more from Travel Brothers

Subscribe to get the latest posts to your email.

Ιορδάνης Σακαλάκης (Jordan Sakalakis) Travel Brothers
Αρθρογράφος

Ιορδάνης Σακαλάκης

Με την τρέλα για ταξίδια να κυλάει στο αίμα του, ο Ιορδάνης έχει ταξιδέψει αρκετές χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ωτοστόπ. Έχει εργαστεί σε πολλαπλές χώρες, έχει γνωρίσει εκατοντάδες ανθρώπους και μέσα από το Travel Brothers μοιράζεται όλες τις μοναδικές ιστορίες και εμπειρίες που μάζεψε απ’ τα ταξίδια του.
Social:

1 σκέψη στο “Πως να μεταναστεύσεις στην Ολλανδία χωρίς χρήματα”

Σχολιάστε