Μετέωρα: 5 Πράγματα που αξίζει να κάνεις και να επισκεφτείς

Τα Μετέωρα είναι ένα φωλιασμένο μνημείο ανάμεσα σε πανύψηλους βραχώδεις σχηματισμούς που προσφέρει ένα μαγικό μείγμα αρχαίων μοναστηριών, μαγευτικών τοπίων και μια αίσθηση γαλήνης που αιχμαλωτίζει την καρδιά κάθε ταξιδιώτη.
Μετέωρα: 7 Πράγματα που αξίζει να κάνεις και να επισκεφτείς
Μετέωρα | © Georgios Kaleadis στο Unsplash.

Τα Μετέωρα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μοναδικά φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της Ελλάδας και ολόκληρου του κόσμου. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη, οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, στον νομό Τρικάλων στη Θεσσαλία, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων.

Στις κορυφές και στις σπηλιές των βράχων, από τον 11ο αιώνα, χτίστηκαν 20 μονές, από τις οποίες σήμερα λειτουργούν μόνο οι 6. Τα μοναστήρια των Μετεώρων είναι σήμερα το δεύτερο σημαντικότερο μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος, και αποτελούν πηγή πίστης, προσευχής και ευλάβειας για χιλιάδες προσκυνητές και επισκέπτες.

Αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είναι ένας θησαυρός φυσικής ομορφιάς, πολιτιστικής κληρονομιάς και πνευματικής σημασίας.

Που να μείνεις στα Μετέωρα

Που να μείνεις στα Μετέωρα
Μετέωρα | © Melina Kiefer στο Unsplash.

Όπως και στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιοχών, έτσι και στα Μετέωρα επιλέξαμε να κλείσουμε έναν Aibnb χώρο, καθώς φαινόταν η ιδανικότερη και η οικονομικότερη επιλογή για τρία άτομα εκείνη την χρονική περίοδο. Παρόλα αυτά, εάν αναζητάς για διαμονή, τότε σου προτείνω να ελέγξεις και τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν στο Booking.com.

Εκτός από τη διαμονή σε κάποιο ξενοδοχείο, κατάλυμα ή οικεία, υπάρχουν επίσης επιλογές για όσους ενδιαφέρονται να κατασκηνώσουν. Μια επιλογή για κάμπινγκ βρίσκεται διαθέσιμη στο Καστράκι Τρικάλων μόλις 1χλμ από την Καλαμπάκα και τον Σιδηροδρομικό σταθμό. Αν και υπάρχουν διαθέσιμα ξενοδοχεία τα οποία μπορείς να επισκεφτείς αμέσως αφότου φτάσεις για να κλείσεις ένα δωμάτιο, προτείνεται να το κάνεις νωρίτερα και online ώστε να σιγουρευτείς πως υπάρχει διαθέσιμος χώρος.

Ο κυριότερος λόγος που επιλέξαμε να κλείσουμε την διαμονή μας μέσω του Airbnb και όχι σε κάποιο ξενοδοχείο ήταν αναμφισβήτητα επειδή είχαμε μια δική μας μονοκατοικία με αυλή που είχε τραπεζάκια και καρέκλες. Ήταν επίσης αρκετά μεγάλη ώστε να βάζουμε μέσα τα ποδήλατα μας με ιδιαίτερη ευκολία, ενώ τις βραδινές ώρες απολαμβάναμε το δροσερό αεράκι και την απίστευτη θέα των Μετεώρων.

Η διαμονή μας ωστόσο δεν έγινε στα Μετέωρα αλλά στα Τρίκαλα. Ήταν πιο βολικό για εμάς να πηγαινοερχόμαστε, καθώς απολαμβάναμε παράλληλα και την πόλη, ειδικότερα τις βραδινές ώρες προτού πάμε στο Airbnb μας. Κοιτώντας πίσω ωστόσο, θα έπρεπε να κλείσουμε την διαμονή μας στα Μετέωρα, καθώς τα μέρη που υπάρχουν για να μείνεις εκεί έρχονται και με την ανάλογη πανέμορφη φυσική θέα, κάτι το οποίο εμείς δεν είχαμε την τύχη να απολαύσουμε.

1. Εξερεύνησε τα μοναστήρια

Μοναστήρι στα Μετέωρα
Μοναστήρι στα Μετέωρα | © Sorin Cicos στο Unsplash.

Τα Μετέωρα αποτελούν αυτή την στιγμή το σπίτι για έξι ενεργά μοναστήρια, καθένα τοποθετημένο επισφαλώς πάνω σε πυλώνες από ψαμμίτη που υψώνονται δραματικά από τον πυθμένα της κοιλάδας. Για αρκετούς που τα βλέπουν πρώτη φορά, φαίνεται λες και αυτά τα μοναστήρια έχουν βρει ένα μοναδικό τρόπο ώστε να αψηφούν τη βαρύτητα.

Η εμπειρία ξεκινάει με μια αξέχαστη εξερεύνηση σε αυτά τα πνευματικά ιερά, τα οποία προσφέρουν μια καλύτερη ματιά στη μοναστική ζωή, ενώ είναι στολισμένα με εκπληκτικές τοιχογραφίες, αρχαία κειμήλια και αυλές που φέρνουν γαλήνη. Η μεγαλύτερη και παλαιότερη μονή ωστόσο είναι η Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου, η οποία έρχεται με μια μοναδική αρχιτεκτονική και πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

Επισκέψου την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά

Πρόκειται για ένα μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, τοποθετημένο με “δραματικό” τρόπο πάνω σε έναν ψηλό βράχο. Οι νωπογραφίες και η γαλήνια ατμόσφαιρά του το καθιστούν ένα κρυμμένο στολίδι που αξίζει να εξερευνήσεις εάν βρίσκεσαι στα Μετέωρα.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, είναι ένα από τα έξι ενεργά μοναστήρια στην περιοχή των Μετεώρων της Ελλάδας. Είναι τοποθετημένο σε έναν μοναχικό βραχώδη σχηματισμό, καθιστώντας το ένα από τα πιο εντυπωσιακά και οπτικά σαγηνευτικά μοναστήρια των Μετεώρων.

Η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης της μονής παραμένει αβέβαιη, αλλά πιστεύεται ότι καθιερώθηκε τον 14ο αιώνα. Το όνομα “Αναπαυσάς” προέρχεται από την ελληνική λέξη “Ανάπαυση”. Το όνομα της μονής πιστεύεται ότι συνδέεται με τα αρχαία ασκηταριά και χώρους ανάπαυσης που υπήρχαν στην περιοχή πριν από την πραγματική οικοδόμηση του μοναστηριού.

Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά βρίσκεται πάνω σε έναν ψηλό και απομονωμένο βράχο, που ξεχωρίζει από το κύριο σύμπλεγμα των βράχων των Μετεώρων. Η απομακρυσμένη τοποθεσία του και η στρατηγική του θέση το έκαναν ιδανική τοποθεσία για πνευματικό στοχασμό και μοναξιά. Για να αποκτήσουν πρόσβαση στο μοναστήρι, οι επισκέπτες πρέπει να ανέβουν μια σειρά από σκαλοπάτια λαξευμένα στην πρόσοψη του βράχου, προσφέροντας μια συναρπαστική και ικανοποιητική εμπειρία.

Το παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά είναι σχετικά μικρό και διαθέτει απλό αλλά κομψό αρχιτεκτονικό ύφος. Το εσωτερικό του παρεκκλησίου κοσμείται με όμορφες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή του Ιησού Χριστού και διαφόρων αγίων. Αυτές οι εξαίσιες τοιχογραφίες αποτελούν απόδειξη της εξαιρετικής καλλιτεχνικής κληρονομιάς της βυζαντινής εποχής.

Ενώ η Μονή του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά δεν είναι τόσο γνωστή όσο μερικά από τα μεγαλύτερα μοναστήρια των Μετεώρων, είναι ανοιχτή στο κοινό για επισκέψεις συγκεκριμένες ώρες. Όπως συμβαίνει με όλα τα μοναστήρια της περιοχής, οι επισκέπτες αναμένεται να ντύνονται σεμνά και με σεβασμό.

Μοναστήρι στα Μετέωρα
Μοναστήρι στα Μετέωρα | © dole777 στο Unsplash.

Επισκέψου την Μονή Αγίας Τριάδας

Η Μονή της Αγίας Τριάδας είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και εντυπωσιακά μοναστήρια στην περιοχή των Μετεώρων. Σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός απότομου βράχου, έχει κερδίσει διεθνή φήμη και αναγνώριση, εν μέρει λόγω της εμφάνισής του στην ταινία του James Bond του 1981, “For Your Eyes Only“.

Η ακριβής χρονολογία της ίδρυσης της Μονής Αγίας Τριάδας δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένη, αλλά πιστεύεται ότι ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα κατά τη βυζαντινή εποχή. Η μονή υπέστη σημαντικές ανακαινίσεις και επεκτάσεις στο πέρασμα των αιώνων, με αποτέλεσμα την επιβλητική κατασκευή που φαίνεται σήμερα.

Το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας είναι ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής ευρηματικότητας, χτισμένο σε μια στενή και οδοντωτή και βραχώδη στήλη που υψώνεται ψηλά πάνω από τον πυθμένα της κοιλάδας των Μετεώρων. Η τοποθεσία του, σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων (1312 πόδια), προσφέρει εκπληκτική πανοραμική θέα στα γύρω τοπία και σε άλλα μοναστήρια της περιοχής.

Για πρόσβαση στη Μονή της Αγίας Τριάδας, οι επισκέπτες πρέπει να ανέβουν μια σειρά από σκαλοπάτια λαξευμένα απευθείας στον βράχο. Αυτή η απότομη ανάβαση, που αποτελείται από περίπου 140 σκαλοπάτια, παρέχει την αίσθηση της περιπέτειας και του δέους καθώς οι επισκέπτες πλησιάζουν το μοναστήρι.

Το κύριο μέρος του μοναστηριού αποτελείται από την κεντρική αυλή, το παρεκκλήσι, τους χώρους διαμονής των μοναχών και άλλες βασικές εγκαταστάσεις. Το παρεκκλήσι κοσμείται με καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή του Χριστού και διάφορους αγίους και βιβλικές αφηγήσεις που αντιπροσωπεύουν την εξαιρετική καλλιτεχνική κληρονομιά της βυζαντινής εποχής.

2. Πήγαινε για πεζοπορία

Πεζοπορία στα Μετέωρα
Πεζοπορία στα Μετέωρα | © Jason Blackeye στο Unsplash.

Μπορείς να πεις πως τα πεζοπορικά μονοπάτια στα Μετέωρα δημιουργούν ένα δίκτυο από καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια πεζοπορίας που καλύπτουν διάφορα επίπεδα φυσικής κατάστασης και προσωπικής προτίμησης. Είτε είσαι ένας έμπειρος πεζοπόρος που αναζητά για πιο απαιτητικές αναβάσεις, είτε ένας χαλαρός περιπατητής που αναζητά συνεχώς για γραφικές θέες, θα βρεις σίγουρα ένα μονοπάτι που θα λατρέψεις.

Τα μονοπάτια στα Μετέωρα ποικίλλουν σε μήκος και δυσκολία, με κάποια να κυμαίνονται από εύκολες βόλτες έως πιο επίπονες πεζοπορίες που σε μεταφέρουν στην κορυφή ορισμένων από τους πιο πανύψηλους βραχώδεις σχηματισμούς. Σιγουρέψου λοιπόν πως έχεις πάρει τα πιο άνετα παπούτσια σου και ετοιμάσου να διασχίσεις ένα από τα πιο πανέμορφα βραχώδης τοπία του πλανήτη μας.

Η πεζοπορία στα Μετέωρα σου δίνει πρόσβαση σε μερικά από τα κρυμμένα πετράδια της περιοχής που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα με άλλα μέσα μεταφοράς. Από την πεζοπορία σου θα δεις απομονωμένα ξωκλήσια, σπηλιές και μικρά μοναστήρια κρυμμένα στους βράχους, το καθένα με τη δική του μοναδική ιστορία και γοητεία. Αυτοί οι κρυμμένοι θησαυροί προσθέτουν ένα στοιχείο μυστηρίου και περιπέτειας στην πεζοπορία κάθε ανθρώπου.

3. Κάνε αναρρίχηση

Αναρρίχηση στα Μετέωρα
Αναρρίχηση στα Μετέωρα | © Fauve Othon στο Unsplash.

Για τις τολμηρές ψυχές, η αναρρίχηση στα Μετέωρα είναι μια συναρπαστική και μοναδική εμπειρία που προσελκύει ορειβάτες από όλο τον κόσμο. Οι δραματικοί βραχώδεις σχηματισμοί της περιοχής, σε συνδυασμό με την πνευματική και ιστορική της σημασία, την καθιστούν έναν προορισμό αναρρίχησης όπως κανένας άλλος.

Τα Μετέωρα φημίζονται για τους εκπληκτικούς βράχους από ψαμμίτη που υψώνονται δραματικά από τον πυθμένα της κοιλάδας. Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια ώστε να διαμορφωθούν από τις φυσικές δυνάμεις του πλανήτη μας αυτό το απαιτητικό, ποικιλόμορφο και πλήρως αναρριχητικό περιβάλλον. Οι βράχοι προσφέρουν μια ποικιλία από διαδρομές αναρρίχησης, συμπεριλαμβανομένων κάθετων όψεων, προεξοχών και ρωγμών που εξυπηρετούν ορειβάτες όλων των επιπέδων.

Οι αναρριχητικές διαδρομές στα Μετέωρα κυμαίνονται από διαδρομές φιλικές για αρχάριους με χαμηλότερους βαθμούς δυσκολίας έως και πιο προηγμένες και τεχνικές αναρριχήσεις για έμπειρους ορειβάτες. Η περιοχή μπορεί να υπερηφανεύεται για περισσότερες από 700 διαδρομές αναρρίχησης, καθιστώντας την έναν αναρριχητικό παράδεισο με ατελείωτες δυνατότητες για εξερεύνηση και προκλήσεις.

Ενώ τα Μετέωρα είναι ένας προορισμός που μπορείς να επισκεφτείς την οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο χρόνο, η καλύτερη εποχή για πεζοπορία είναι την άνοιξη (Απρίλιος έως Ιούνιος) και το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος έως Νοέμβριος). Ο καιρός είναι πιο ήπιος εκείνα τα διαστήματα και τα τοπία είναι στολισμένα με ανθισμένα λουλούδια ή φθινοπωρινά φυλλώματα παντού, προσθέτοντας ακόμη περισσότερη ομορφιά στο όλο τοπίο.

Για όσους είναι νέοι στην αναρρίχηση ή δεν είναι εξοικειωμένοι με την περιοχή των Μετεώρων, συνιστάται η πρόσληψη ενός τοπικού οδηγού αναρρίχησης. Οι έμπειροι οδηγοί αναρρίχησης μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις καλύτερες διαδρομές, να διασφαλίσουν πρακτικές ασφαλείας και να μοιραστούν ιστορίες σχετικά με τη γεωλογική και ιστορική σημασία της περιοχής.

Οι ξεναγήσεις αναρρίχησης καλύπτουν διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων και μπορούν να προσαρμοστούν για να ανταποκρίνονται στις ατομικές προτιμήσεις και ικανότητες του καθενός.

4. Κάνε ποδηλασία στα πανέμορφα μονοπάτια

Ποδηλασία (Downhill) στα Μετέωρα
Ποδηλασία στα Μετέωρα | © Παναγιώτης Σακαλάκης για το TravelBrothers.gr.

Φυσικά, ως ποδηλάτης δε θα μπορούσα παρά να αναφερθώ στα πανέμορφα μονοπάτια που είχαμε τη χαρά να τρέξουμε με τα ποδήλατα μας. Εάν είσαι ποδηλάτης και σκέφτεσαι να φορτώσεις το ποδήλατο στο αυτοκίνητο για μια extreme μα πανέμορφη εμπειρία, τότε υπάρχουν αρκετά μονοπάτια τα οποία μπορείς να επισκεφτείς.

Αναφορικά, ήμασταν τρία άτομα με τρία διαφορετικά ποδήλατα. Πιο συγκεκριμένα, είχαμε ένα downhill και δύο hard-trails μαζί μας, εκ των οποίων το ένα είχε μπροστινή ανάρτηση με 100m διαδρομή, πράγμα που σημαίνει πως με λίγη παραπάνω εμπειρία μπορείς να κατέβεις όλα τα μονοπάτια με σχετική άνεση.

Για να καταφέρουμε ωστόσο να απολαύσουμε όλη την εμπειρία, ήρθαμε πρώτα σε επικοινωνία με το κατάστημα Meteora e-Bike, οι οποίοι ανέλαβαν να μας ανεβάζουν πάνω με ειδικό τζιπ, δείχνοντας μας καθένα απ’ τα διαθέσιμα μονοπάτια και ανεβάζοντας μας πάνω ξανά και ξανά. Η φιλοξενία τους ήταν μοναδική, προτείνοντας μας μέρη να επισκεφτούμε και σε ποια σημεία μπορούσαμε να δοκιμάσουμε την τοπική κουζίνα. Η αγαπητή Τζένη μας καλωσόρισε κατά την άφιξη μας στο κατάστημα, ενώ ο αγαπητός Βασίλης ήταν ο οδηγός της ημέρας μας.

Μόλις 7-10 λεπτά έξω από την Καλαμπάκα, υπάρχει και μια πίστα με την ονομασία “D-Trails“, η οποία περιλαμβάνει ορισμένα εξαιρετικά πετάγματα για να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας. Μιας και όλα τα πετάγματα βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο, μπορείς να παρκάρεις το αυτοκίνητο μόλις μερικά βήματα πιο πέρα, απολαμβάνοντας ένα extreme υπόλοιπο ημέρας.

5. Δοκίμασε την τοπική κουζίνα

Ελληνική Χωριάτικη Σαλάτα
Ελληνική Χωριάτικη Σαλάτα | © Loes Klinker στο Unsplash.

Όποια περιοχή κι αν επισκεφτείς, το να αφεθείς στην απολαυστική και τοπική κουζίνα θα πρέπει είναι αναμφισβήτητα ένα από τα must-do της ταξιδιωτικής to-do λίστας σου. Υπάρχουν αρκετές ταβέρνες στις οποίες θα έχεις την δυνατότητα να δοκιμάσεις ελληνικά πιάτα και να απολαύσεις τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων της περιοχής.

Η τοπική κουζίνα στα Μετέωρα αντικατοπτρίζει τις παραδοσιακές γεύσεις της ελληνικής γαστρονομίας, με έμφαση στα φρέσκα και ντόπια υλικά. Εξερευνώντας τις γοητευτικές πόλεις που περιβάλλουν τα μοναστήρια, οι επισκέπτες θα βρουν μια σειρά από ταβέρνες και εστιατόρια που προσφέρουν νόστιμα πιάτα που αναδεικνύουν τη γαστρονομική κληρονομιά της περιοχής.

Ζήτα τους να σου ετοιμάσουν οτιδήποτε δεν έχεις ξανά δοκιμάσει και οτιδήποτε θεωρείται ντόπιο, επιτρέποντας έτσι στο στομάχι σου να ζήσει κι αυτό όλη την εμπειρία των Μετεώρων. Για τους τουρίστες του εξωτερικού, τα ντόπια φαγητά τείνουν να είναι ο μουσακάς, το παστίτσιο, τα σουβλάκια, η ελληνική σαλάτα, ο μπακλαβάς, το σαγανάκι και το κλέφτικο.


Discover more from Travel Brothers

Subscribe to get the latest posts to your email.

Παναγιώτης Σακαλάκης (Panagiotis Sakalakis) - Travel Brothers
Αρθρογράφος

Παναγιώτης Σακαλάκης

Με τρέλα για το Cross-Country, Hard-Trail και Super Enduro MTB, ο Παναγιώτης περνάει το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου του πάνω σε βουνά και Bike Parks. Με στόχο να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες και στο εξωτερικό, ακολουθεί τον μικρότερο αδερφό του σε όποιο μέρος θέλει να τον πάει.
Social:

Σχολιάστε