Ασία ή Ευρώπη; Που είναι πιο φθηνά;

Όσον αφορά τις προσιτές τιμές, η Ασία κλέβει συχνά τα φώτα της δημοσιότητας. Με ένα ευρύ φάσμα χωρών που προσφέρουν φιλικές προς τον προϋπολογισμό επιλογές για διαμονή, φαγητό και μεταφορά, η Ασία είναι ένας παράδεισος για ταξιδιώτες που γνωρίζουν το κόστος. Η Ευρώπη, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι πιο ακριβή, ειδικά σε πόλεις της Δυτικής Ευρώπης όπως το Παρίσι ή το Λονδίνο.
Ασία ή Ευρώπη; Που είναι πιο φθηνά;
© Sane Noor στο Pexels.com.

Ονειρευόσουν πάντα να ταξιδέψεις στην Ασία αλλά σε κρατούσαν πίσω τα ακριβά αεροπορικά εισιτήρια; Και ποιος σου είπε πως η Ευρώπη είναι πιο φθηνός ταξιδιωτικός προορισμός; Ίσως κάποιες φορές να είναι αλλά ίσως και όχι, εξαρτάται από τις τουριστικές ανάγκες του καθενός.

Το πόσο ακριβό μπορεί να γίνει ένα ταξίδι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως τον προορισμό που θα επιλέξεις, τα αεροπορικά εισιτήρια που θα βρεις, την διαμονή, τις δραστηριότητες, τις καταναλωτικές ανάγκες σου και τον χρόνο διαμονής.

Ταξίδι στην Ταϊλάνδη
© Suraphat Nuea-on

Τα αεροπορικά εισιτήρια μεταξύ Ασίας και Ευρώπης προφανώς και διαφέρουν πολύ αλλά καμιά φορά όχι και τόσο. Για προορισμούς στην Ευρώπη μπορείς να βρεις τρελά χαμηλές τιμές αλλά και τρελά υψηλές.
Η διαμονή, η διατροφή και οι υπηρεσίες μεταξύ των δύο αυτών ηπείρων έχουν τρομερή απόκλιση η μία με την άλλη στην κοστολόγηση και σε αυτό ακριβώς μπορείς να ποντάρεις ώστε να κάνεις το ταξίδι σου όσο πιο οικονομικό γίνεται.

Φαγητό στην Ασία
© Augustinus Martinus Noppe

Παρακάτω θα δούμε επιτόπου μια γρήγορη έρευνα (search & screenshots) που κάνω ενώ ταυτόχρονα γράφω το άρθρο ώστε να δεις τις διαφορές κοστολόγησης μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω πως οι τιμές είναι μεταβαλλόμενες και σε αυτό το άρθρο οι τιμές βγαίνουν υπό συγκεκριμένους “όρους” και δεν μιλάμε για low budget ταξίδι στην Ευρώπη.

Οι δύο προορισμοί που θα επιλέξω για να συγκρίνω είναι το Βιετνάμ και το Άμστερνταμ.

Το πρώτο πράγμα είναι τα αεροπορικά εισιτήρια στα όποια υπολογίζω για τον μήνα Δεκέμβριο. Το φθηνότερο που βρήκα για Άμστερνταμ είναι 120€ για 5 ημέρες ενώ για το Βιετνάμ είναι 672€ για 8 ημέρες.

Ασία ή Ευρώπη; Που είναι πιο φθηνά;
Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα – Άμστερνταμ
Ασία ή Ευρώπη; Που είναι πιο φθηνά;
Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα – Βιετνάμ

Το δεύτερο πράγμα που επηρεάζει πολύ το budget ενός ταξιδιού είναι η διαμονή. Οι όροι σε αυτήν την αναζήτηση θα είναι μόνο για ξενοδοχεία (όχι hostel) και τα φίλτρα θα είναι “χαμηλότερη τιμή” και κοντά στο κέντρο.

Για το Άμστερνταμ με μια γρήγορη αναζήτηση βρήκα διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο για 5 ημέρες στα 407€ σχετικά κοντά στο κέντρο ενώ για το Βιετνάμ βρήκα διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο για 8 ημέρες 75€.

Ασία ή Ευρώπη; Που είναι πιο φθηνά;
Διαμονή στο Άμστερνταμ
Ασία ή Ευρώπη; Που είναι πιο φθηνά;
Διαμονή στο Βιετνάμ

Με γρήγορους υπολογισμούς μπορείς να δεις ότι για να πας στο Άμστερνταμ τα αεροπορικά εισιτήρια μαζί με την διαμονή σε ένα ξενοδοχείο για 5 ημέρες θα σου κοστίσουν 120€ + 407€ = 527€ ενώ για 8 ημέρες στο Βιετνάμ θα σου κοστίσει 672€ + 75€ = 747€. Η διαφορά μεταξύ των δύο προορισμών είναι στα 220€.

Το τρίτο πράγμα που επηρεάζει πολύ το budget ενός ταξιδιού είναι η διατροφή.
Σύμφωνα με το google search ο μέσος όρος χρημάτων που θα χρειαστείς στο Άμστερνταμ για φαγητό είναι στα 45€ η ημέρα αλλά εμείς ας πούμε 40€. Για το Βιετνάμ είναι περίπου στα 10€ την ημέρα. Οπότε 40*5=200€ και 10*8=80€. Οπότε η διαφορά μεταξύ των δύο προορισμών πέφτει στα 100€.

Διακοπές Άμστερνταμ vlada karpovich
© Vlada Karpovich

Εν το μεταξύ εδώ να τονίσω πως θεωρώ λίγο παλαβό τις τόσο συγκεκριμένες τιμές για αυτό και αναφέρω συχνά “υπό όρους” και “γρήγορη αναζήτηση”. Αφού έβγαλα από μέσα μου και αυτή την ανησυχία, ας συνεχίσω. Τώρα αν υπολογίσουμε και τις δραστηριότητες που υπάρχουν σε κάθε ταξίδι νομίζω πως το Άμστερνταμ αρχίζει να γίνεται πολύ ακριβότερο. Αλλά για να μην αδικήσω το υπέροχο και πανέμορφο Άμστερνταμ θα σβήσω τους όρους “μόνο ξενοδοχείο” και θα πάω στους όρους “πιο χύμα” όπου τότε μπορώ να αναφέρω πως το 2018 είχα κλείσει αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή στο Άμστερνταμ 120€ + 40€ τραίνο (από Eindhoven για Amsterdam και πίσω) = 160€ στο σύνολο. Είπα όμως: σε αυτό το άρθρο δεν μιλάω για low budget αλλά σσσς!

Ασία ή Ευρώπη
© Pixabay.com

Άρα για ένα άτομο που θέλει να μείνει μόνο σε ξενοδοχείο, κοντά στο κέντρο και κάνει χρήση υπηρεσιών για δραστηριότητες τότε μπορείς να φανταστείς πως ο μύθος του ακριβού ταξιδιού στην Ασία αρχίσει να καταρρίπτεται. Ειδικότερα αν αποφασίσεις να κάνεις ένα ταξίδι που θα κρατήσει βδομάδες τότε σίγουρα η Ασία θα βγει πολύ φθηνότερη από την Ευρώπη.


Discover more from Travel Brothers

Subscribe to get the latest posts to your email.

Ιορδάνης Σακαλάκης (Jordan Sakalakis) Travel Brothers
Αρθρογράφος

Ιορδάνης Σακαλάκης

Με την τρέλα για ταξίδια να κυλάει στο αίμα του, ο Ιορδάνης έχει ταξιδέψει αρκετές χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ωτοστόπ. Έχει εργαστεί σε πολλαπλές χώρες, έχει γνωρίσει εκατοντάδες ανθρώπους και μέσα από το Travel Brothers μοιράζεται όλες τις μοναδικές ιστορίες και εμπειρίες που μάζεψε απ’ τα ταξίδια του.
Social:

Σχολιάστε