11 Συμβουλές για Αποτελεσματικό Ωτοστόπ

Ένας αποτελεσματικός οδηγός με τις καλύτερες συμβουλές για νέους και νέες που θέλουν να κάνουν αποτελεσματικό ωτοστόπ, ταξιδεύοντας είτε εντός είτε εκτός της χώρας τους.
10+1 Κορυφαίες Συμβουλές για Αποτελεσματικό Ωτοστόπ

Πολλοί ταξιδιώτες δοκιμάζουν το ωτοστόπ με τρόπους οι οποίοι δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί και ξεμένουν στους δρόμους για ώρες αιωνιότητας. Αυτή η κατάσταση μπορεί να σε απογοητεύσει και να πέσουν οι προσδοκίες και τα όνειρα που είχες σχεδιάσει για αυτό το μαγικό ταξίδι. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η μοίρα σε οδήγησε σε αυτό το τρελαμένο άρθρο με τις πιο χρήσιμες συμβουλές ώστε να απολαύσεις την ταξιδάρα σου χωρίς να χρονοτριβείς στις αναμονές. 

Παρόλα αυτά δεν σημαίνει ότι δεν θα ξεμείνεις σε κάποιον ερημικό δρόμο για ώρες χωρίς φαγητό και νερό. Το έχω πάθει. Θα κλάψεις αλλά στο τέλος θα είναι απλά μία όμορφη ανάμνηση μοναξιάς. Επί της ουσίας αγαπητέ αναγνώστη μου έπεσες σε ένα άρθρο που θα cheatαρει το ταξίδι σου διακόσες ώρες νωρίτερα προτού το πάρεις χαμπάρι. 

Οπότε ας ανατρέξουμε στις καταπληκτικές συμβουλές μου.

10+1 Κορυφαίες Συμβουλές για Αποτελεσματικό Ωτοστόπ
Φωτογραφία από T Leish

1. Η μαμά HitchWiki

Το HitchWiki  είναι η μαμά σου σε ένα τέτοιο ταξίδι. Είναι εκεί για να σε καθοδηγήσει στο σωστό δρόμο σαν μια όμορφη ζεστασιά δίπλα από ένα τζάκι. 
Μέσω αυτής της σελίδας μπορείς να κάνεις αναζήτηση την πόλη στην οποία βρίσκεσαι και αμέσως θα βγει το μαγικό λυχνάρι με ετοιμοπαράδοτες οδηγίες για το πως θα βγεις έξω από την πόλη, ποια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να χρησιμοποιήσεις και σε ποιον δρόμο να καταλήξεις ώστε να είναι ιδανικός για να κάνεις ωτοστόπ για τον επόμενο προορισμό σου.

Αυτό το τζίνι μου έλυσε τόσες φόρες το ίδιο πρόβλημα που πραγματικά ευχαριστώ που ήταν εκεί στις δύσκολες στιγμές της ζωής μου. Υπάρχει λόγος που το αποκαλώ Μαμά HitchWiki. Όσοι ξέρετε, ξέρετε. Όσοι δεν ξέρετε, θα μάθετε. 

2. Βενζινάδικα

10+1 Κορυφαίες Συμβουλές για Αποτελεσματικό Ωτοστόπ
Φωτογραφία από Alexis Bahl

Τα βενζινάδικα είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για να βρεις το επόμενο σου θύμα. Πρώτα απ’ όλα θα μυρίζεις για ώρες βενζίνη. Δεύτερον έχει τουαλέτες. You get the point, right? Όχι άλλο αεράκι να σου δροσίζει τα οπίσθια την ώρα της ιεροτελεστίας. Ας σοβαρευτώ όμως και ας γράψω το άρθρο επιτέλους. Τα βενζινάδικα είναι η κορυφαία επιλογή για ωτοστόπ διότι επικοινωνείς άμεσα με τον υποψήφιο οδηγό σου.

Τι σημαίνει αυτό; Αρχικά θα αντιληφθείς με τι άνθρωπο έχεις να κάνεις. Μετέπειτα ο οδηγός θα αντιληφθεί τι στραβάδι είσαι εσύ. Μην ξεχνάμε πως και οι οδηγοί δεν εμπιστεύονται εύκολα μία τυχαία ύπαρξη που κάνει ωτοστόπ στον δρόμο ωστόσο με αυτόν τον τρόπο θα εμπνεύσεις εμπιστοσύνη και τα ποσοστά επιτυχίας σου για μια κούρσα θα ανέβουν. Ένα έξτρα θετικό που έχουν τα βενζινάδικα είναι ότι μπορείς να συνομιλήσεις με τον οδηγό για τον προορισμό σου.

Το οποίο σημαίνει ότι έχεις περισσότερες ευκαιρίες να καταλήξεις απευθείας στον προορισμό σου χωρίς να έχεις αυτές τις κομμένες διαδρομές με τις ενδιάμεσες στάσεις και την ταλέπα να ψάχνεις για την επόμενη κούρσα.

3. Να χαμογελάς. Η ζωή είναι όμορφη.

Το χαμόγελο και η στάση του σώματος είναι τρομερή τεχνική ώστε να σε συμπαθήσουν και να πατήσουν το φρένο. Η πρώτη εντύπωση είναι η πιο σημαντική που επηρεάζει την απόφαση ενός οδηγού. Για αυτό φόρεσε το χαμόγελο σου και βγες εκεί έξω να δώσεις παράσταση.

4. Να είσαι περιποιημένος

Τα καθαρά ρούχα και το καθαρό πρόσωπο είναι το Α και το Ω για την εικόνα σου απέναντι στους οδηγούς. Κανένας δεν ξύπνησε και είπε: Σήμερα θα βάλω στο αυτοκίνητο μου κάποιον με βρώμικα ρούχα και μυρωδιά τεστοστερόνης. Βάλε μια ωραία περιποιημένη μπλούζα με ένα όμορφο τζινάκι, ένα ακριβό ρολόι, ζελέ στο μαλλί, σκαρπίνι παπούτσι, καπέλο για να κρύβει τον ζελέ και έφυγες. 

5. Γράψε σε ένα χαρτόνι τον προορισμό σου

10+1 Κορυφαίες Συμβουλές για Αποτελεσματικό Ωτοστόπ
Φωτογραφία από Tima Miroshnichenko

Ένα χαρτόνι που γράφει τον προορισμό σου είναι μία μορφή επικοινωνίας με τους οδηγούς. Φαίνεται τι ακριβώς κάνεις και που θέλεις να πας. Το θετικό σε αυτό δεν είναι μόνο για εσένα αλλά και για όσους
οδηγούς θέλουν να σταματήσουν. Βοηθάει τους οδηγούς που κατευθύνονται σε διαφορετικό προορισμό να μην χρειαστεί να σταματήσουν για να σε ρωτήσουν που πηγαίνεις όπως επίσης βοηθάει και τους οδηγούς που πηγαίνουν στον ίδιο προορισμό με εσένα να σκεφτούν να σε πάρουν.

6. Να διαλέγεις σημεία που υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για στάση αυτοκινήτων

Ο δρόμος που θα επιλέξεις να κάνεις ωτοστόπ πρέπει να έχει αρκετό χώρο ώστε να μπορούν να σταματήσουν τα αυτοκίνητα χωρίς να εμποδίσουν την κυκλοφορία ή να προκληθεί κάποιο ατύχημα μόνο και μόνο επειδή εσένα σου κάπνισε να κάνεις ωτοστόπ σε κακό σημείο.

7. Να επιλέγεις δρόμους όπου τα αυτοκίνητα πηγαίνουν με χαμηλή ταχύτητα

Είναι επικίνδυνο και απαγορεύεται να κάνεις ωτοστόπ σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Προτεραιότητα σου είναι η ασφάλεια όλων. Το πλεονέκτημα στο να επιλέγεις δρόμους στους οποίους τα αυτοκίνητα πηγαίνουν με χαμηλή ταχύτητα είναι ότι έχουν παραπάνω χρόνο από την στιγμή που θα σε αντιληφθούν οι οδηγοί να σκεφτούν αν θα σε πάρουν ή όχι. Για αυτό απέφυγε τις στροφές, τις ανηφόρες, τις γέφυρες και ότι άλλο εμποδίζει την ομορφιά σου να λάμψει από μακριά για τους οδηγούς.

8. Να βρίσκεσαι σε δρόμους οι οποίοι οδηγούν προς τον προορισμό σου

10+1 Κορυφαίες Συμβουλές για Αποτελεσματικό Ωτοστόπ
Φωτογραφία από Muaaz

Το να επιλέξεις να κάνεις ωτοστόπ σε αντίθετες κατευθύνσεις ή μέσα στην πόλη είναι σαν να απαρνιέσαι το Τζίνι από το λυχνάρι. Δεν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου.

9. Μην κάνεις ωτοστόπ το βράδυ

Για πολλούς και αυτονόητους λόγους δεν έχεις και πολλά πλεονεκτήματα να κάνεις ωτοστόπ το βράδυ. Αρχικά δεν θα φαίνεσαι και οι οδηγοί δεν θα σε εμπιστευτούν. Καλύτερα να βρεις ένα μέρος να στήσεις την σκηνή/αιώρα σου και άραξε μέχρι το πρωί. Παρόλα αυτά σε αυτό το σημείο έχω μια ιστοριούλα να αναφέρω. Είχα κάνει ένα ζεστό βράδυ του καλοκαιριού ωτοστόπ στην Βουλγαρία για να ανέβω σε ένα βουνό όπου με περιμέναν ένα σπίτι και μερικοί φίλοι.

Δεν φαινόμουν καθόλου, ωστόσο άναψα έναν φακό και τον κρατούσα από μακριά ώστε να φαίνεται το πρόσωπο μου και το χέρι μου ότι κάνω ωτοστόπ. Ήμουν αποφασισμένος ότι θα φτάσω στον προορισμό μου. Είχα πάει σούπερ μάρκετ και ανυπομονούσα να φτάσω για να μαγειρέψω. Οι ελπίδες μου είχαν εξασθενήσει αρκετά διότι η ώρα περνούσε, η κυκλοφορία μειωνόταν και οι πιθανότητες λιγόστευαν. Κάποια στιγμή σταματάει ένα αυτοκίνητο, βγαίνει ένας τύπος και το πρώτο πράγμα που μου λέει είναι: 

  • Τι στον πο*τσο κάνεις εδώ τέτοια ώρα;
  • Ωτοστόπ
  • Είσαι τρελός, ανέβα. 

Τελικά ήταν ένας μοναχός από ένα μοναστήρι που είχε πάει να αγοράσει κεριά κλπ. και έτυχε να βρεθώ στο δρόμο του και να πηγαίνω 3χλμ πριν τον προορισμό του. Καλά πήγε και αυτό!

10. Μην καπνίζεις την ώρα που κάνεις ωτοστόπ. Διάλεξε ποια είναι η προτεραιότητα σου

Δεν θέλω να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου. Εγώ το έκανα. Εδώ καπνίζουμε στην στάση λεωφορείου επειδή βαριόμαστε την αναμονή των λίγων λεπτών. Φαντάσου όταν κάνεις ωτοστόπ. Παρόλα αυτά είμαι υποχρεωμένος να το αναφέρω. 

11. Αν έχεις συνταξιδιώτη να δείχνετε ότι είστε δυο

10+1 Κορυφαίες Συμβουλές για Αποτελεσματικό Ωτοστόπ
Φωτογραφία από Kamaji Ogino

Πρώτον δεν θέλουμε ο οδηγός να ξαφνιαστεί με το δεύτερο άτομο και δεύτερον μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χώρος στο αυτοκίνητο για δύο. Καθυστερείς τον οδηγό ενώ ταυτόχρονα χάνεις και τις ευκαιρίες σου για τα αυτοκίνητα που ήδη πέρασαν όσο εσύ προσπαθείς να βγάλεις συνεννόηση. 

Γενικότερα κατά την διάρκεια του ταξιδιού σου θα καταλάβεις και μόνος σου τα οφέλη των προαναφερόμενων tips και θα προσθέσεις περισσότερα στην λίστα σου τα οποία θα σε βοηθήσουν για την διευκόλυνση της αναζήτησης μιας κούρσας. 

Εξάλλου σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Μετά από ένα τέτοιο ταξίδι αυτή η έκφραση χαράζεται βαθιά μέσα στο πετσί σου.


Discover more from Travel Brothers

Subscribe to get the latest posts to your email.

Ιορδάνης Σακαλάκης (Jordan Sakalakis) Travel Brothers
Αρθρογράφος

Ιορδάνης Σακαλάκης

Με την τρέλα για ταξίδια να κυλάει στο αίμα του, ο Ιορδάνης έχει ταξιδέψει αρκετές χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ωτοστόπ. Έχει εργαστεί σε πολλαπλές χώρες, έχει γνωρίσει εκατοντάδες ανθρώπους και μέσα από το Travel Brothers μοιράζεται όλες τις μοναδικές ιστορίες και εμπειρίες που μάζεψε απ’ τα ταξίδια του.
Social:

Σχολιάστε